Nea Radio

Bank:

Rekordresultat for SpareBank 1 SMN

REKORD: Jan-Frode Janson er konsernsjef i SpareBank 1 SMN. Foto: SpareBank 1 SMN

SpareBank 1 SMN fikk et resultat på 2217 millioner kroner etter skatt per tredje kvartal i år, en økning på 528 millioner fra samme periode i fjor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rekordresultatet på 2217 millioner er altså en økning på over 500 millioner kroner fra samme periode i fjor. Nå løfter banken temaet bærekraft øverst på agendaen. I følge banken, fordi det er et samfunnsansvar og fordi det skaper finansielle verdier.

- Vi ligger godt an til å nå våre økonomiske mål i 2019, og vi har lagt et solid grunnlag for at vi kan betale ut enda høyere samfunnsutbytte neste år. Regionen går veldig bra, og kombinert med godt arbeid i hele konsernet gir dette et rekordhøyt resultat, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank 1 SMN som nå utvider ambisjonene på vegne av konsernet.

- Skal vi lykkes like godt i årene som kommer, må bærekraft gjennomsyre virksomheten vår. Det som før gjerne handlet om kommunikasjon og ord, preger nå finansmarkedene. Bærekraftige bedrifter foretrekkes av kunder og investorer, de verdsettes høyere og får billigere tilgang på kapital. Derfor har vi i SpareBank 1 SMN løftet bærekraft øverst på vår agenda, forteller konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank 1 SMN.

I årets utgave av Konjunkturbarometer for Midt-Norge som ble lagt fram i forrige uke, har banken sammen med Sentio intervjuet 700 bedrifter i regionen om bærekraft. Undersøkelsen viser at næringslivet har en positiv, men avventende holdning til temaet.

- Midtnorske bedrifter har ikke helt sett sammenhengen mellom bærekraft og finansiell verdiskaping. Samtidig tror vi det vil endres raskt. Den utviklingen skal vi bidra til, sier Jan-Frode Janson.

- Vi har kommet et stykke på vei i banken, og tidligere i høst ga anerkjente Sustainalytics oss markant høyere ESG-rating fra forrige måling i 2018. Og i forrige måned signerte vi som én av fem norske banker FNs prinsipper for ansvarlig bankdrift. Formålet med prinsippene er å bidra til at finanssektoren utvikler seg i tråd med FNs bærekraftsmål og Paris-avtalen. Det forplikter. Nylig utstedte vi for øvrig den første norske grønne seniorobligasjonen i Europa hvor vi øremerker cirka fem milliarder kroner til utlån rettet mot bærekraftig næringseiendom, fiskeri og havbruk, forteller Janson.

Høy vekst og stabilt tapsnivå

I løpet av årets ni første måneder har 4700 personkunder og 850 bedriftskunder valgt SpareBank 1 SMN som sin nye bankforbindelse. Utlånsveksten blant husholdningene er på 5,8 prosent og det er over den generelle markedsveksten. Dermed har banken styrket sin ledende posisjon i Midt-Norge. Utlån til næringslivskunder økte med 2,8 prosent.

Tap på utlån ble 198 millioner kroner, som er på nivå som i fjor. Tapene stammer i hovedsak fra oljerelatert virksomhet.
Næringslivet i Midt-Norge går fortsatt godt. I årets utgave av Konjunkturbarometer for Midt-Norge endrer SpareBank 1 SMN likevel prognosen for kommende år fra positiv til nøytral, men banken tror fortsatt på høy aktivitet.

- 2018 og 2019 har vært to fantastiske år for midtnorsk næringsliv med høy omsetningsvekst og gode resultat. 2020 kommer også til å bli veldig bra, men kanskje ikke like bra som de to foregående årene. Svekkede makroutsikter hjemme og ute, høyere rente og økende mangel på kvalifisert arbeidskraft tilsier det, sier Jan-Frode Janson.

# Nøkkeltall

Resultat før skatt: 2612 mill. kr (1937 mill. per tredje kvartal 2018)
Resultat: 2217 mill. kr (1689 mill.)
Egenkapitalavkastning: 16,0% (13,3%)
Tap på utlån: 198 mill. kr (196 mill.)
Ren kjernekapitaldekning: 15,1% (14,9%)
Vekst i utlån: 4,8% (7,3%)
Vekst i innskudd: 7,9% (6,1%)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...