Nea Radio

Tekna

Rekordmange vil studere teknologifag

NTNU i Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/NRK

IKT fagene hadde en økning i antall søkere på 12,8 prosent sammenlignet med i fjor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rekordmange søkte seg til IKT fag denne høsten. Opptakstallene til universiteter og høyskoler, viser at IKT har nest størst prosentvis økning på utsendte tilbud på 18, 3 prosent.

Hele 14 000 studenter har søkt teknologiske fag som førstevalg i år, dette er en økning på 5,3 prosent sammenlignet med i fjor. 7136 hadde IKT som sitt førstevalg. Antallet kvalifiserte søkere til disse studiene har en økning på henholdsvis 11 og 17 prosent sammenlignet med i fjor.

Tekna-presidenten er positiv til den høye søknadsmassen til IKT og teknologifagene og den store økningen i antall kvalifiserte søkere.

– Det er gledelig at stadig flere ønsker å studere IKT- og teknologifag. Til tross for flere studieplasser denne høsten er det kun 15 000 av de 21 000 søkerne som har fått innfridd sitt førstevalg. Vi ser derfor behovet for enda flere studieplasser innen disse viktige fagområdene. Det hjelper lite at flere vil studere IKT og teknologi dersom de høye opptakskravene gjør at flere må ta til takke med andrevalget, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Koronapandemien påvirker årets opptak til høyere utdanning. Langt flere har søkt seg inn på studier ved høyskoler og universiteter i år. Søknadsmassen har gjort opptakskravene rekordhøye.

-På grunn av koronapandemien hadde ikke avgangselevene i videregående eksamen i vår, dette har resultert i at de i snitt har og har høyere karakterer enn fjorårets kull. Dette har ikke antallet nye studieplasser klart å løse i tilstrekkelig grad, sier Randeberg.

IKT- sikkerhet viktig

Tekna presidenten er positiv til at flere søker seg til IKT fagene og ser et stort og økende behov for denne kompetansen i årene fremover. Hun mener det spesielt er viktig med mer kunnskap innenfor IKT sikkerhet.

-Norge ligger langt fremme når det gjelder digitalisering. Våre medlemmer har nøkkelposisjoner, og kan bidra i utviklingen av viktige næringer og effektive offentlige løsninger. Men det er avgjørende at IT-sikkerhet ligger til grunn, ellers gjør vi oss selv svært sårbare, sier Tekna president Lise Lyngsnes Randeberg.

- Med en stadig større digitalisering i samfunnet, er vi avhengige av folk som kan bidra i utviklingen av viktige næringer og effektive offentlige løsninger. Da er det avgjørende at folk opplever gode teknologiske løsninger og har tillit til de digitale tjenestene og at IKT- sikkerhet ligger til grunn for denne utviklingen, påpeker hun.

Flere kvinnelige søkere

Tallene viser at det i år var det 14 000 søkere til teknologi fagene, mot 13290 i fjor. Antallet planlagte studieplasser er 6937 som er en økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor. Kvinneandelen som vil studere IKT har økt med 13, 7prosent.

– Dette er bra, vi trenger flere gode realister og teknologer. Det er i samspillet mellom disse fagområdene vi finner løsningene på utfordringer knyttet til blant annet klima, energi og helse. Teknologi- og realfag har vært med å bygge landet og er med på å forme fremtiden, avslutter Randeberg.

Håper på flere studieplasser

Studentleder Rebekka Lie er fornøyd med at stadig flere søker seg til realfag og teknologi.

Det er positivt at stadig flere søker seg inn på realfag og teknologi, og fornøyd med at 1472 nye studieplasser innen teknologi fylles opp. Det er likevel skyhøye opptakskrav i år, og hele 4000 studenter fikk ikke førstevalget sitt innen dette fagområdet. Synd at vi går glipp av motiverte teknologi- og realfagsstudenter. Vi håper derfor selvfølgelig vi vil se enda flere studieplasser i fremtiden, sier Lie.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...