Nea Radio

Kulturminnefondet:

Rekordmange søknader

Foto: Tom Gustavsen

Søknadsmengden så langt i 2021 er fordoblet i forhold til tidligere år, og slår alle rekorder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er uvanlig stor aktivitet hos Kulturminnefondet nå på starten av året.

Søknadsmengden er fordoblet, noe som viser at interessen for å ta vare på kulturminner er stor over hele landet.

– Det har vært voksende søknadsmengde i mange år, men interessen hittil i 2021 slår alle tidligere rekorder, sier direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet på deres hjemmesider.

Dekker kun 25 % av søknadsmengden

Kulturminnefondet anbefaler alle som vil sette i stand et kulturmiljø å søke om støtte.

Kulturminnefondets økonomiske ramme bevilget over statsbudsjettet har vokst fra ca. 55 millioner i 2013 til 119 millioner i 2021.

Det forventes at søknadsveksten i 2021 vil fortsette, og midlene er nok til å dekke rundt 25 prosent av etterspørselen.

Gode søknader

Bjørgen forteller at det kommer inn mange gode søknader, noe som gjør det til en stor utfordring for styret i Kulturminnefondet å bestemme hvilke prosjekter som skal få støtte.

Kullturminnefondet er et lavterskeltilbud og en rendyrket tilskuddsordning direkte underlagt Klima-og miljødepartementet.

– Det er leit om noen søkere vil bli skuffet når de får avslag, men søknadsmengden viser den store interessen som finnes for å sette i stand historiske bygg, både på bygda og i byene. De økonomiske rammene til Kulturminnefondet er og blir den største utfordringen, sier Bjørgen.

Redusert økonomisk ramme i 2021

Kulturminnefondets økonomiske ramme ble redusert med 10 millioner kroner som følge av statsbudsjettet for 2021. Samtidig har søknadsmengden aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner er høyere enn noen gang tidligere.

Avgjørende støtte

– Våre brukerundersøkelser viser at 80 prosent som har fått støtte fra Kulturminnefondet sier at støtten har vært helt avgjørende for at de har gått i gang med sine prosjekter, i stedet for å la kulturminnet fortsatt forfalle, sier Bjørgen.

Kulturminnefondet har støttet over 6.000 prosjekter fra Nordkapp til Lindesnes i løpet av de 17 årene som lavterskelordningen har eksistert.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...