ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Rekordmange søknader til Kulturminnefondet i 2021 fra Trøndelag

Kobibutikken på Foldereid er et av prosjektene som har fått støtte fra Kulturminnefondet i 2021. Foto: Andrea Borchardt

Aldri før har Kulturminnefondet mottatt så mange søknader på ett år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2022 kl 12:30

I Trøndelag så vi i 2021 en økning på 1/3 sammenlignet med 2020. Dette førte igjen til at Kulturminnefondet ga støtte til 34 prosent flere prosjekter enn året før.

I 2021 har Kulturminnefondet fordelt 135 429 000 kroner, og blant de som fikk støtte finner vi Kobibutikken på Foldereid, som i mange år har stått tom, og som nå skal få ny næring med salg av kortreist gårdsmat og utstillinger. Butikken fikk et tilsagn på 606.000 av Kulturminnefondet.

I Orkdal står ei dør i jugendstil og er tilbake som hoveddør til boligen, etter å ha stått bak et vindfang siden 70-tallet. Nå er døra fra 1923 restaurert og en pryd for øyet, med tilskudd på 15.000.

– Vi er veldig fornøyde med at så mange har søkt om støtte, for det betyr at stadig flere ser verdien av å ta vare på kulturminner, og at de ser at huset de bor i har en verdi i lokalsamfunnet, sier styreleder i Kulturminnefondet Tine Sundtoft.

For det er mange boliger det søkes om; hele 68 prosent av søknadene faller inn under kategorien “Private bygninger”, og av disse er 56 prosent “Beboelseshus”. I tillegg kommer det 118 søknader for næringsbygg, 66 søknader for fartøy og 128 søknader gjaldt rullende kulturminner som biler, busser og togvogner.

– Når vi gir tilsagn til prosjekter, handler det om ombruk og gjenbruk. Og bruk. Kulturminnefondets visjon er “Vern gjennom aktiv bruk”, og det er målet for prosjektene vi gir støtte til. Boligen skal bos i, låven kan brukes til kunstgalleri, fabrikken kan brukes til café, fergen kan brukes til kulturscene, veteranbilen kan brukes på veien også videre, forteller Kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen.

– Vi ønsker å vise frem bredden i våre prosjekter, og samtidig vise at de er bærekraftige både innen det økonomiske perspektivet og minst med tanke på miljøet. Våre prosjekter skal lønne seg for samfunnet og naturen, sier Tine Sundtoft.

– Løpende behandling av søknader fra private eiere har ført til enklere søknadsbehandling og kortere saksbehandlingstid. Kulturminnefondet har dyktige fagfolk som hjelper til med veiledning i søknadsprosessen, forteller Bjørgen.

Privatpersoner kan søke om tilskudd, i tillegg til frivillige lag og organisasjoner, enten de eier kulturminnene selv eller forvalter dem på vegne av andre. Kulturminnefondet behandler søknadene løpende, som betyr at du når som helst kan sende inn din søknad om støtte til tiltak på ditt kulturminne. Du kan også søke om støtte til fag- og håndverksseminarer. Søknader til både prosjekter og kurs/seminarer sendes gjennom Kulturminnefondets elektroniske søknadsportal.

Hør intervju med Kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen her:

FOTO: Jørgen Bakken/Kulturminnefondet

Nøkkelord

ANNONSE