Nea Radio

Rekordår for fjellreven

REKORDÅR: Tørrfôr fra fôrautomater gir fjellreven verdifullt tilskudd til kosten. Foto: Jørn J. Fremstad, NINA

Fjellreven i Norge fikk minst 58 valpekull i 2018. Det er det beste resultatet for den kritisk trua arten siden den nasjonale overvåkingen startet i 2003.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Antall fjellrever som ble registrert ved hjelp av DNA-analyser var også rekordhøyt, 50 flere enn i det tidligere toppåret 2011. Ut fra overvåkingsdataene er det beregnet at det lever minimum 192 voksne fjellrever i Norge. Overvåkingen bygger på årlig kontroll av kjente fjellrevhi, og kartlegging av antall individer gjennom DNA.

De 58 valpekullene så dagens lys i 13 forskjellige fjellområder, går det fram av rapporten Fjellrev i Norge 2018:
Hardangervidda (1), Finse (6), Reinheimen (1), Snøhetta (15), Kjølifjellet/Sylane (5), Blåfjellet (3), Hestkjølen (4), Børgefjell (6), Artfjellet (1), Junkeren (5), Saltfjellet (9), Indre Troms (1) og Varangerhalvøya (1).

Hele 15 av kullene ble altså registrert i Snøhetta-området. I løpet av ti år har fjellreven her gått fra å være helt utryddet til å bli Norges største bestand av arten.

Vandrer over grensa

– Fjellreven har fått fast tilhold i Reinheimen, øst for Snøhetta-massivet. Dermed blir avstanden kortere til delbestandene på Finse og Hardangervidda, som ligger relativt isolert i sør. Vi ser også mer eller mindre sammenheng mellom delbestandene fra Snøhetta og østover til Helags i Sverige. Disse delbestandene utveksler individer jevnlig, forteller seniorforsker Nina E. Eide i NINA.

Også i Nordland har delbestandene knyttet tettere bånd, ved å korte inn avstanden mellom seg. For første gang ble det dokumentert et fjellrevkull i Artfjellet ved grensa mot Sverige. Det er imidlertid langt til delbestandene i Indre Troms og østover til Varangerhalvøya i Finnmark. Begge steder ble det registrert ett valpekull i 2018.

Gikk 70 mil fra Varangerhalvøya

På Varangerhalvøya ble det satt ut 27 valper fra avlsprogrammet for fjellrev sist vinter. Av disse vet vi at minst fire individer vandret videre: Én vestover til Reisa Nord og to sørover til Finland, samt én langdistansevandring på over 700 km til Saltfjellet.

Både antall kull og størrelsen på dem følger svingningene i bestandene av smågnagere. Det fødes ingen eller små kull i bunnår, mens det blir mange og store kull i år med mye smågnagere. Selv om det ble født mange kull i Sør-Norge (28), var størrelsen på dem relativt lav. Mye tyder på at bestandene av smågnagere krasjet utover sommeren, men det var betydelig lokal variasjon enkelte steder i sør.

Langs grensefjella fra Sylan til Saltfjellet ble det også født 28 kull. Det ser klart ut til å henge sammen med at bestandene av smågnagere har gått opp.

Venter toppår for smågnagere

– Vi kunne kanskje forventet at det ble født flere kull på Varangerhalvøya, knyttet til utsettingene. Men det er relativt sjelden at fjellreven får valper første leveår, til tross for støtteforing. Trolig vil vi se effekten til sommeren. Da er det forventet et toppår i smågnagerbestandene lengst i nord, sier Eide.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...