Nea Radio

Fikk MS som 17-åring:

Reiste til Moskva for stamcelletransplantasjon

Moskva: Christoffer Vikan Skjevik har reist til den russiske hovedstaden for stamcelletransplantasjon. Tirsdag høstet han stamcellene som senere skal tilbakeføres for å bygge opp et immunsystem uten programeringsfeilen MS, skriver han på Spleis-aksjonen. Foto: Privat

Som 17-åring Chritoffer påvist MS. Nylig reiste han til Moskva for sitt tøffeste løp så langt, i håp om å få stoppet sykdommen, og helst bli bedre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Christoffer har vært en aktiv gutt helt fra han ble født egentlig. Han skulle gjerne henge på storesøsknene på 12 og 14 år eldre. Allerede når han var 2,5 år skjønte han at vi gikk på ski mens han ble satt i en pulk, og det var ikke aktuelt. Så han ville gjerne ut av pulken å dra den selv, og når han var fire var med og gikk en mil på ski. Etter det har han vært aktiv både håndballspiller, var på kretslaget i basketball, konkurrerte på ski og danset. Han har alltid vært svært aktiv. Målet var fra han var liten å bli toppidrettsutøver, og det var liksom hovedmålet hans.

Det er beskrivelsen Ragnhild Vikan Skjevik gir, om sin lillebror Christoffer.

Som så mange andre langrennsløpere, gikk også Christoffer på skigymnaset i Meråker. Målet om å bli toppidrettsutøver sto høyt for den da 17 år gamle Christoffer, som skulle spisse formen frem mot renn. Ragnhild sier at familien etterhvert oppdaget at den ene beinet pjusket, og ikke hang med. Det viste seg etterhvert at det var snakk om den nevrologiske sykdommen multippel sklerose (MS).

- Da viste det seg etter noen måneder at det faktisk var MS. Det var et sjokk for hele familien.

Behandlingen gies i dag på Haukeland universitetssykehus, men det er kun et fåtall av mennesker i Norge som får den. Derfor reiste Chritstoffer for ikke lenge siden til Moskva.

Reist til Moskva

Det å reise til Moskva er ikke bare gjort over natten, da det i seg selv er en søknadsprossess. Forrige uke reiste Chritoffer til den russiske hovedstaden. Han har frem til nå vært gjennom diverse undersøkelser av bl.a. hjertet, for å bli kvalifisert for å tåle den tøffe cellegiftkuren. Tirsdag startet første skritt i behandlingen, uthenting av stamcellene til Christoffer.

Fakta om MS:

- MS står for multippel sklerose.
- Nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Betydelig variasjon i forløp fra person til person.
- Det finnes flere legemidler som kan bedre symptomene og bremse sykdomsutviklingen.
- Autolog stamcelletransplantasjon er ikke godkjent som standard MS-behandling i Norge

Kilder: Helse Bergen HF og Helsenorge.no

- Du henter ut stamceller. De dyrkes først, deretter henter du de ut fra blodet, siler ut mange millioner stamceller. Så går du på cellegift etterpå for å bryte ned resten av cellene du har i kroppen, for så å sette inn friske celler. Hovedmålet er å stoppe det, men også en del MS-pasienter blir bedre.

Hvilken form er Christoffer i idag?

- Det er det som er hovedårsaken til at vi opprettet denne spleisen. MS er slik at du kan få arr på myelinet etter x antall attack foreksempel. Nå har han hatt såpass mange attack og arr på myelinet, at han har en mindre balanse og får ikke til å løpe som en normalfungerende person gjør.

Samlet inn over en kvart million

Tirsdag for to uker siden ble spleisen til Christoffer opprettet, og allerede etter kun åtte timer hadde 50 000 kroner blitt samlet inn. Siden da har det ikke stått stille, og folk har gitt penger både via spleis og direkte til Christoffer. Bare gjennom spleis har det i skrivende stund blitt gitt over en kvart million.

- Det er helt fantastisk. Han understreket det igjen i dag og, at husk og takk for alle som har bidratt til spleisen. Christoffer sier det er den beste heiagjengen han kunne hatt, at han ser bare helsingene og navnene. Om du gir fem kroner eller mer enn det, det er rørende i seg selv. Han sitter borti der og skal gjennom sitt tøffeste løp så langt.

Hør hele intervjuet med Ragnhild Vikan Skjevik her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...