Nea Radio

Korona:

Reindrifta fortsetter

REINDRIFT: Det foregår reindrift i nesten 140 av landets kommuner. Reindrifta fortsetter stort sett som før uavhengig av koronaviruset. Foto: Mika Josefine B. Hætta

Koronaviruset får ingen konsekvenser for de norske reindriftutøvernes bruk av reinbeite i Sverige og langs den norsk-svenske grensa.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Koronaviruset får ingen konsekvenser for de norske reindriftutøvernes bruk av reinbeite i Sverige og langs den norsk-svenske grensa.

- De reindriftsutøverne som til enhver tid gjeter reinen har mulighet til å krysse grensen til Sverige uten å bli satt i karantene når de returnerer til Norge. Restriksjoner og informasjon vil bli justert og oppdatert i henhold til utbruddets utvikling og iverksetting av eventuelt nye smittereduserende tiltak, skriver Landbruks- og matdepartementet i ei pressemelding.

Forsyningssikkerhet er definert som samfunnskritisk. Dette inkluderer også primærprodusenten, herunder reindriftsutøveren.

På oppdrag fra Landbruks- og matministeren har fylkesmennene gjennomført en kartlegging av over norske reineiere med rein som per nå er i Sverige og hvor disse er lokalisert. Kartleggingen har avdekket at det er flere reinbeitedistrikt som i dag har rein i Sverige eller oppholder seg i grenseområdene. De reindriftsutøverne som til enhver tid gjeter reinen har mulighet til å krysse grensen til Sverige uten å bli satt i karantene når de returnerer til Norge. Reindriftsutøverne skal så langt som mulig unngå nærkontakt med andre personer. Med nærkontakt menes kontakt med andre personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter, eller direkte fysisk kontakt. Reglene for isolering for påvist/antatt syke gjelder for alle uten unntak.

– Det er viktig at reindriftsutøverne gjør det de kan for å unngå smittespredning. Håndtering av smittereduserende tiltak kommer i tillegg til beitekrisen i store deler av reindrifts Norge. Det er viktig at reindriftsutøverne holder seg friske slik at vi på en best mulig måte kommer oss gjennom de krisene vi nå står overfor, sier statsråd Olaug Bollestad.

Flere steder er det sammenblandinger mellom norsk og svensk rein. Det er også tilfeller av sammenblandinger av rein fra ulike siidaer. Skilling av rein av rein skal begrenses i størst mulig grad og avklares med fylkesmannen.

I forbindelse med gjeting og arbeid med reinen kan de hytter som er definert som gjeterhytter og som ligger inne i distriktenes bruksregler benyttes. Hyttene skal kun brukes av reindriftsutøvere som er i aktivt arbeid med rein.

Grensa mot Finland er stengt for grensekryssende reindrift. Dersom rein krysser grensen skal grensekryssingen håndteres etter Norsk-finsk reingjerdekonvensjon.

-Mattilsynet vurderer situasjonen slik at koronaviruset ikke utgjør en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr utgjør heller ikke en smittekilde for mennesker, heter det i pressemeldinga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...