ANNONSE
Annonse

- Regjeringens passkutt er uakseptabelt

Pass Foto: Røros Lensmannskontor

- Mange vil få mye lengre reisevei for å skaffe seg pass dersom regjeringen får det som den vil, skriver Jenny Klinge (Sp) i dette leserinnlgget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Leserinnlegg fra Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne, Senterpartiet:

Regjeringen har lenge varslet en sak om passtilbudet til Stortinget, men det var først den 15. mai gjennom framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett regjeringen la fram opplysninger om hvor mange lensmannskontor som skal få beholde passtjenesten og hvor mye det totale prosjektet med å endre passutstedelsen skal koste. I og med at dette er rett før sommeren, kommer ikke Stortinget til å få behandlet dette temaet skikkelig. Det er synd, fordi det er all grunn til å være kritisk til det regjeringen legger opp til, og kostnadssprekken er dessuten stor.

Det er for det første ille at mange nordmenn kommer til å få mye lengre avstand til nærmeste passkontor. Cirka 60 lensmannskontor rundt om i landet vil miste passtilbudet. Dette er stikk i strid med hva Senterpartiet har gått inn for. Vi mener alle lensmannskontor som utsteder pass i dag skal få fortsette med dette. Men i tillegg er det ille at regjeringen nå helt klart peker på at kostnadssprekken til pass- og id-prosjektet skal dekkes av de ordinære budsjettene til politiet. Dette kan ikke bety noe annet enn at de har tenkt å la det gå ut over midlene til politistillinger og investeringer i politidistriktene og ellers i etaten. Det er snakk om langt over en dobling i totalkostnad, fra 218 millioner som estimert tidligere, til den nye summen som nå er hele 596 millioner kroner fram til år 2020. Ikke en gang denne nye summen er garantert, det er bare 85 prosent sannsynlighet for at estimatet holder. Mener justisministeren virkelig at politidistriktene skal straffes for budsjettoverskridelsene på dette prosjektet? Dette må jo regjeringen og vekslende justisministre ha hatt kjennskap til månedsvis.

Økte avstander og lengre reisevei for mange som skal skaffe seg pass betyr økte kostnader for både privatpersoner (barnefamilier spesielt) og næringsliv. Vi i Senterpartiet mener det er helt feil om innbyggerne skal måtte ta kostnaden og ulempene når regjeringen stadig vil sentralisere viktig tjenestetilbud, som passutstedelse jo er. Nå klarer ikke regjeringen en gang å presentere en liste over de lensmannskontorene som står i fare for å miste passtjenesten. Når jeg har spurt statsråden direkte, har jeg fått beskjed om å vente på revidert nasjonalbudsjett. Når revidert nasjonalbudsjett har kommet, står det ikke noe som helst om hvilke konkrete lensmannskontor og politistasjoner som regjeringen vurderer å fjerne passutstedelsen fra. Vi krever svar både på dette og på hvorfor Stortinget ikke tidligere har fått informasjon om den enorme budsjettsprekken på pass- og id-prosjektet i politiet. Ikke minst forventer vi at justisministeren finner en bedre måte å dekke overskridelsen på enn at det går utover tjenestetilbudet i politidistriktene.

Jenny Klinge

Justispolitisk talskvinne, Senterpartiet

Siste nytt i Leserbrev Vis flere

SV gratulerer med samenes nasjonaldag

SV gratulerer med samenes nasjonaldag

Samefolket må sikres avgjørende innflytelse over beslutninger som angår samisk språk, kultur og samfunnsliv, skriver SV i dette leserinnlegget.

- Smart med ungdomskort

- Smart med ungdomskort

- Ungdomskort for buss og tog er smart, skriver Didrik Sollihaug, Stjørdal SU og Morten Harper, Stjørdal SV, i dette leserinnlegget.

- Nå haster det å ta grep

- Nå haster det å ta grep

– Alle diskuterer dyre kreftmedisiner, men ingen snakker om det egentlige pengesluket, skriver Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen og Eva Faanes, distriktssjef i Midt-Norge i dette leserinnlegget.

Størseth ny leder

Størseth ny leder

Årsmøtet i Stjørdal Arbeiderlag ble holdt onsdag 30. januar.

- Derfor blir vi i KrF

- Derfor blir vi i KrF

- Vi vil fortsatt bidra til et verdiforankret parti med stor takhøyde, bredde og rom for gode debatter, skriver fylkestoppene i KrF Trøndelag i dette leserinnlegget.

- SFO til 10 000 kr? Nei takk!

- SFO til 10 000 kr? Nei takk!

- Svømmehall, SFO, kino og kulturskole er noen viktige kommunale tjenester som kan bli mye dyrere hvis regjeringen legger seg langflat for EØS-regler, skriver Morten Harper, Stjørdal SV i dette leserinnlegget.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE