Nea Radio

- Regjeringens passkutt er uakseptabelt

Pass Foto: Røros Lensmannskontor

- Mange vil få mye lengre reisevei for å skaffe seg pass dersom regjeringen får det som den vil, skriver Jenny Klinge (Sp) i dette leserinnlgget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserinnlegg fra Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne, Senterpartiet:

Regjeringen har lenge varslet en sak om passtilbudet til Stortinget, men det var først den 15. mai gjennom framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett regjeringen la fram opplysninger om hvor mange lensmannskontor som skal få beholde passtjenesten og hvor mye det totale prosjektet med å endre passutstedelsen skal koste. I og med at dette er rett før sommeren, kommer ikke Stortinget til å få behandlet dette temaet skikkelig. Det er synd, fordi det er all grunn til å være kritisk til det regjeringen legger opp til, og kostnadssprekken er dessuten stor.

Det er for det første ille at mange nordmenn kommer til å få mye lengre avstand til nærmeste passkontor. Cirka 60 lensmannskontor rundt om i landet vil miste passtilbudet. Dette er stikk i strid med hva Senterpartiet har gått inn for. Vi mener alle lensmannskontor som utsteder pass i dag skal få fortsette med dette. Men i tillegg er det ille at regjeringen nå helt klart peker på at kostnadssprekken til pass- og id-prosjektet skal dekkes av de ordinære budsjettene til politiet. Dette kan ikke bety noe annet enn at de har tenkt å la det gå ut over midlene til politistillinger og investeringer i politidistriktene og ellers i etaten. Det er snakk om langt over en dobling i totalkostnad, fra 218 millioner som estimert tidligere, til den nye summen som nå er hele 596 millioner kroner fram til år 2020. Ikke en gang denne nye summen er garantert, det er bare 85 prosent sannsynlighet for at estimatet holder. Mener justisministeren virkelig at politidistriktene skal straffes for budsjettoverskridelsene på dette prosjektet? Dette må jo regjeringen og vekslende justisministre ha hatt kjennskap til månedsvis.

Økte avstander og lengre reisevei for mange som skal skaffe seg pass betyr økte kostnader for både privatpersoner (barnefamilier spesielt) og næringsliv. Vi i Senterpartiet mener det er helt feil om innbyggerne skal måtte ta kostnaden og ulempene når regjeringen stadig vil sentralisere viktig tjenestetilbud, som passutstedelse jo er. Nå klarer ikke regjeringen en gang å presentere en liste over de lensmannskontorene som står i fare for å miste passtjenesten. Når jeg har spurt statsråden direkte, har jeg fått beskjed om å vente på revidert nasjonalbudsjett. Når revidert nasjonalbudsjett har kommet, står det ikke noe som helst om hvilke konkrete lensmannskontor og politistasjoner som regjeringen vurderer å fjerne passutstedelsen fra. Vi krever svar både på dette og på hvorfor Stortinget ikke tidligere har fått informasjon om den enorme budsjettsprekken på pass- og id-prosjektet i politiet. Ikke minst forventer vi at justisministeren finner en bedre måte å dekke overskridelsen på enn at det går utover tjenestetilbudet i politidistriktene.

Jenny Klinge

Justispolitisk talskvinne, Senterpartiet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...