Nea Radio

Nea Radio

- Regjeringen raner kraftkommuner som Tydal

Ole Bjarne Østby (ordfører i Tydal) og Heidi Greni (stortingsrepresentant for Senterpartiet). Foto: Senterpartiet

- Regjeringen har endret vilkårene for kompensasjon til kommuner som avstår naturressurser til staten ved å fjerne 400 mill.kroner i inntekter fra et budsjettår til neste. På den måten går regjeringen tilbake på et århundrelangt prinsipp om at kraftinntektene skal deles rimelig mellom lokalsamfunn, kraftselskap og staten, skriver Heidi Greni og Ole Bjarne Østby i et leserbrev.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regjeringen har endret vilkårene for kompensasjon til kommuner som avstår naturressurser til staten ved å fjerne 400 mill.kroner i inntekter fra et budsjettår til neste. På den måten går regjeringen tilbake på et århundrelangt prinsipp om at kraftinntektene skal deles rimelig mellom lokalsamfunn, kraftselskap og staten. Inntektsløftene til lokalsamfunn som har avstått sine naturressurser til storsamfunnet brytes når regjeringen i siste budsjett ikke justerte kapitaliseringsrenten i eiendomsskatten i tråd med markedsrenten. Dette innebærer at kraftverkene verdsettes for lavt og at de dermed gir et mindre skattegrunnlag for kommunene.

Tydal og andre kommuner over hele landet opplever en inntektssvikt som følge at et kraftinntektbortfall på 400 millioner kroner fra 2016 til 2017. Dette er forutsatt å føres videre også for 2018. Det går ut over skole- og omsorgstilbud i kommunene.

I Senterpartiets alternative budsjett for 2017 gikk vi inn for å justere kapitaliseringsrenten slik at kommunene inntekter ble opprettholdt på 2016-nivå. Vi mener prinsippene som tidligere er lagt til grunn for kompensasjon til lokalsamfunn som avstår naturressurser, må opprettholdes. Dette er helt avgjørende for at det også i framtiden skal være lokal vilje til å avstå naturressurser til storsamfunnet.

Regjeringen snakker mye om grønn omstilling, men fører en politikk som i praksis gjør dette vanskeligere. Nøkkelen til grønn omstilling ligger i et langsiktig og forutsigbart samarbeid mellom stat og kommuner om blant annet utnytting av fornybare kraftressurser.

Heidi Greni

Stortingsrepresentant Senterpartiet

Ole Bjarne Østby

Ordfører Tydal

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...