Nea Radio

Heidi Greni om fastlegekrisen:

-Regjeringen har gjort ingenting

Senterpartiets Heidi Greni sier at fastlegekrisen er en varslet krise og at regjeringen ikke har gjort noen ting for å løse den.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det som er utfordringen er at dette har vært en varslet krise siden 2016 og regjeringen har gjort ingenting. Både vi og Arbeiderpartiet og flere har påpekt gang på gang at hvis man ikke setter inn tiltak nå, så vet vi at fastlegeordningen kommer til å kollapse. Dessverre har det ikke kommet noen tiltak, sier Greni til Nea Radio.

Legeforeningen har sagt at politikerne må legge fire milliarder kroner på bordet for at legene skal få en levelig arbeidshverdag. Regjeringen har lagt 1,7 milliarder på bordet og mener det er en god start.

Senterpartiets tiltak

- Vi har foreslått og lagt inn i vårt budsjett 400 nye fastlegestillinger, tilskudd til nye leger og tilskudd til kommuner som sliter med å rekruttere nye fastleger. På lang sikt så må vi jo naturligvis utdanne flere leger og da også leger som er utdannet i Norge. Vi må også ha flere LIS 1- stillinger, et som tidligere ble kalt turnuslegestillinger, sier Greni som presiser at denne styrkinga er utover regjeringas forslag.

LIS 1 er en obligatorisk felles plattform for alle leger som vil spesialisere seg i Norge. Den består av klinisk praksis i tolv måneder i spesialisthelsetjenesten og deretter seks måneder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

83 kommuner i Norge opplyser at de har dramatisk fastlegemangel. Fastlegekrisen har vært et faktum siden 2017. Omslag 2 millioner mennesker bor i kommuner som opplyser at de mangler fastleger.

Systemet fungerer ikke

- Det er helt tydelig at det er et system som ikke fungerer. Regjeringen har ikke tatt denne store varslede utfordringen på alvor. Det her må vi gjøre et kraftig løft på i neste års budsjett, fortsetter Greni.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...