ANNONSE
Annonse
Nea Radio

EUs fjerde jernbanepakke:

– Regjeringa vil melde jernbanen inn i EU

Røros SV, ved kommunestyrerepresentantene Marianne Moseng Breigutu, Hilde Gaebpie Danielsen, Christian Elgaaen og Hanne Hauge. Foto: Røros SV

Røros SV mener slaget om fremtidens jernbane står nå.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2020 kl 17:41

ANNONSE
Annonse

Slaget om framtidas jernbane i Norge står nå. Regjeringa har oversendt til Stortinget et forslag om at Norge skal innlemme EUs fjerde jernbanepakke i norsk lov. Saken er ute på høring i disse dager. På Stortinget går både Ap, Sp, SV, Rødt og MDG inn for at Norge for første gang skal bruke den avtalefesta reservasjonsretten i EØS-avtalen, og si nei til EU. Så viktig er saken.

Hvorfor er denne saken viktig:

Fordi framtidas jernbane i Norge må bestemmes av Stortinget, ikke av EU

Fordi vedtak av EUs fjerde jernbanepakke betyr at det blir obligatorisk – for all framtid – med anbudsutsettelse av persontrafikken på jernbane. Andre land som har prøvd seg på eksperimentet med å privatisere jernbanen har måttet snu og staten har tatt over. Den muligheten vil ikke vi ha fordi her vil demokratiet bli underlagt direktivet.

Fordi sikkerheten på jernbanen kan bli svekket. Norsk jernbane er i dag av de sikreste i Europa. Med EUs lovgivning flyttes de avgjørende beslutningene om sikkerhet til Lille i Frankrike, og det blir ikke sikkerhetskrav som er utformet ut fra norske forhold som skal gjelde.
Fordi avgivelse av suverenitet slik Regjeringa legger opp til – ved simpelt flertall – strir både mot Grunnloven og mot det avtaleverket EØS-avtalen er bygget på.

Lokalpolitikerne i Norge ble i mai 2020 spurt av Folkevalgtbarometeret på bestilling fra Norsk Jernbaneforbund. Nesten 70 prosent mener kollektivtrafikken skal drives av det offentlige. 60 prosent mener at vi får en dårligere jernbane ved konkurranseutsetting. 70 prosent mener staten bør ha ansvaret for å drive jernbanen. Regjeringa bør lytte til disse klare meningene.

Konkurranseutsetting av jernbanen er drevet fram som et ideologisk prosjekt av Høyre og FrP. Det er en dårlig idé. I Sverige og Storbritannia måtte staten ta tilbake jernbanedriften da de private selskapene ikke klarte å levere folk det togtilbudet som trengtes.

SV ønsker å beholde kontrollen med framtidas jernbane i Norge. Derfor må Stortinget si nei til EUs fjerde jernbanepakke.

Hanne Hauge
Hilde Danielsen
Marianne Moseng Breigutu
Christian Elgaaen
folkevalgte Røros SV

Nøkkelord

ANNONSE