Nea Radio

Regionalt bygdeutviklingsprogram

Emilie Græsli sammen med sauene ved Brekka bygdetun i Tydal. Foto: Synne Dyrhaug

Områdesatsing, helhetlig ressursforvaltning og bioøkonomi er sentrale områder i det nye regionale bygdeutviklingsprogrammet for Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Strategien for det nye regionale bygdeutviklingsprogrammet for Trøndelag legger føringer for virkemiddelbruken på landbruksområdet og skal være retningsgivende for regionale prioriteringer. Utviklingsprogrammet er utarbeidet i nært samarbeid med trøndersk landbruk, skriver Fylkesmannen i ei pressemelding.

Det nye regionale bygdeutviklingsprogrammet utarbeides parallelt med at strategiske planer legges for Trøndelag fylke. Dette har gitt gode muligheter for å samkjøre prosesser. Trøndelag står for om lag en femtedel av all matproduksjon i Norge. Trøndelag er også landets nest største skogfylke målt i produktivt skogareal. Fylkesplan for Trøndelag og flere regionale planer skal ferdigstilles i løpet av 2018.
"Strategi for innovasjon og verdiskaping i Trøndelag – Et verdiskapende Trøndelag" ble vedtatt i 2017. Naturressursbaserte næringer og kunnskaps- og teknologibaserte næringer framheves som våre fortinn, og bioøkonomi er ett av totalt fem satsingsområder, skriver Fylkesmannen.

Regionalt bygdeutviklingsprogram for perioden 2018-2022 bygger på den nasjonale landbrukspolitikken, med regionale tilpasninger og prioriteringer innenfor rammene av den nasjonale politikken. Arbeidet er ledet av Fylkesmannen og er utført i samspill med næringa og andre viktige samarbeidspartnere i det regionale partnerskapet. Sammenfall i tid med mål og strategiutvikling for det nye Trøndelag, gir en unik mulighet til samordning og etablering av felles målsettinger og samarbeid om gjennomføring av tiltak.

Landbruk viktig næring

Landbruket i Trøndelag er en viktig næring, både for enkeltkommuner og for regionen samlet. Landbruket bidrar til mat- og fiberproduksjon, og har stor betydning for å skape sysselsetting og spredt bosetting. Et aktivt landbruk gir også et grunnlag for å utvikle nye landbruksbaserte næringer med utgangspunkt i lokale ressurser. NHOs økonomipanel anslår at Norge vil omsette for 1.000 milliarder innenfor bioøkonomien innen år 2050.

- Trøndelag er rustet til å ta en vesentlig del av veksten. Vår verdiskaping basert på naturressurser er allerede høy, men potensialet for vekst er stort i hav og på land. I tillegg til gode naturgitte forutsetninger har vi også nasjonalt og internasjonalt sterke kunnskapsmiljøer i vår region. Et velfungerende regionalt samarbeid mellom ulike sektorer og mellom næring, forvaltning og regionalpolitisk nivå, er også en styrke.

- Fylkesmannen har viktige oppgaver innenfor forvaltning og kontroll, men representerer ikke minst en viktig kraft i utvikling av trøndersk landbruk. Et sterkt fagmiljø fordelt på kontorstedene Steinkjer og Trondheim skal samarbeide med næringsaktører, forvaltning, forskning og utvikling. Sammen skal vi løfte Trøndelag og skape bærekraftig vekst basert på våre naturressurser, heter det i pressemeldinga.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...