Nea Radio

Rørosbanken:

Regelverket skjerpes for BSU

Foto: Anita Sivertsgård

For statsbudsjettet i 2021 ble BSU-reglene endret. Blant annet har nå skattefradraget blitt fjernet for de som allerede har kjøpt bolig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2021 kl 13:41

BSU, Boligsparing for ungdom, er den mest lønnsomme spareformen for de under 34 år. Dette er en ordning man kan begynne med ved fylte 18 år. Da får man skattefradrag, den beste renten og ekstra gunstige lånevilkår den dagen man skal kjøpe bolig.

Viktig å sette av penger til boligformål

- Vi ser at det krever mer og mer av penger for å komme inn på boligmarkedet. Det å spare penger selv er å vise spareevne og det å kunne sette av penger til fremtidige formål. Det er viktig å kunne øve seg på å sette av penger til boligformål, sier avdelingsleder privatmarked ved Rørosbanken, Kjetil Reinskou.

Økt sparegrense

Fra 2021har det kommet flere endringer i spareformen, blant annet er sparebeløpet økt fra 25.000 til 27.500 kroner pr år, og skattefordelen gjelder kun for personer som ikke har kjøpt bolig enda. Dermed blir skattefradraget ved maksbeløp være 5.500 kroner i året. Det betyr at personer som allerede eier bolig, ikke får skattefradrag for penger som settes inn på BSU-konto i 2021 eller senere.

23% rente

- Når man begynner å jobbe og man skal betale skatt, så vil det lønne seg å ha BSU. Det vil si at det året du sparer penger på BSU konto, så gir staten deg 20 % skattefradrag på det du har spart og det gjør i realiteten får du da 23 % rente på pengene du har spart, og det er det vanskelig å få på noen annen måte, sier Reinskou.

Spare opp til 300.000 kroner

Pengene på BSU-kontoen kan kun brukes på å kjøpe bolig eller betale ned boliggjeld, hvis ikke må man betale tilbake skattefordelene man allerede har fått.

Den samlede summen man kan spare på BSU er fortsatt på 300.000 kroner pluss renter.

De nye reglene gjelder for dem som skal kjøpe bolig før de er 33 år gamle, og for dem som allerede eier bolig, men fortsatt har penger igjen på BSU-kontoen.

BSU sparing allerede fra 0 år

Det er ikke bare for de over 18 år som kan nyte godt av ordningen med Boligsparing for ungdom, nå har det kommet en ny spareordning som heter, BSU pluss. Denne spareordningen gjelder for barn fra null år og oppover. 
Dette gjør det mulig for foreldre og besteforeldre å spare opptil 300.000 til barn og barnebarn. BSU pluss gir dermed beste rente helt fra fødsel og til de er 34 år.

- De aller fleste er flinke til å sette av noen små summer hver måned til barna sine. Setter du disse inn på en BSU plusskonto får du tre ganger så høy rente som på en vanlig sparekonto. Forskjellen på 1 % rente kontra 3 % rente utgjør mye når man skal la pengene stå i kanskje 20 år, sier avdelingsleder privatmarked ved Rørosbanken, Kjetil Reinskou.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...