Nea Radio

- Reddet fem gauper

FÆRRE GAUPER: Gaupefamilie. Foto: Thomas Strømseth, Statens naturoppsyn

Etter klage fra Naturvernforbundet reduserte Klima- og miljødepartementet (KLD) jaktkvoten på gaupe i Trøndelag og Møre og Romsdal. Rovviltnemndas opprinnelige forslag ble kuttet med fem dyr, fra 30 til 25. Hunndyrkvoten ble redusert fra 11 til 9 dyr.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2020 kl 11:56

– Rovviltnemndas vedtak holdt ikke vann, hverken biologisk eller juridisk. Derfor er det gledelig at vi i alle fall fikk reddet fem gauper og redusert hunndyrkvote, sier Øystein Folden, leder i Naturvernforbundet i Møre og Romsdal.

Han merker seg at KLD legger Naturvernforbundets argumenter til grunn for sin omgjøring av rovviltnemndas vedtak i region 6.

– Naturvernforbundet påpeker at rovviltnemnda enda en gang har gjort for grovt overtramp i forhold til sitt mandat. Det er ille at regional forvaltning av rovdyr er så politisk og så i mangel på faglig integritet, sier Folden.

Han får full støtte av fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

– Nemnda har igjen fattet et konfliktdrivende vedtak, som er juridisk og biologisk feil. Vi måtte klage på dette. Igjen blir nemnda overprøvd av Klima- og miljødepartementet, noe som burde vært unødvendig, sier Håpnes.

Vi er glade for at KLD bruker våre faglige argumenter om at kvoten må senkes for at regionen skal bidra til å hjelpe naboregioner som ligger langt under bestandsmålet. Både i Hedmark og Nordland er det jaktstopp fordi de ligger langt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt.

– Det er viktig at region 6 tvinges til å senke jaktkvoten for å bidra til nasjonalt bestandsmål.
Gaupebestanden i Norge ligger langt under det målet på 65 årlige ynglinger, omkring 400 gauper, som Stortinget har vedtatt. Sist registrering var det bare 55 gaupefamilier i Norge, det tilsvarer bare omkring 320 dyr. Dette er sjuende året på rad at bestanden ligger langt under det vedtatte målet, påpeker Arnodd Håpnes.

Det er i år gitt tillatelse til å skyte totalt 54 gauper i Norge. Naturvernforbundet mener det er helt uakseptabelt å skyte så mange dyr og at bestanden må få tid til å bygge seg opp igjen etter omfattende jakt gjennom mange år.
Situasjonen for de norske gaupene har gått fra vondt til verre de siste årene. På Norsk rødliste 2010 ble gaupa plassert i kategorien sårbar. På rødlista som kom i 2015 ble den regnet som sterkt truet, en kategori nærmere utryddelse. Siden den tid har bestanden gått ytterligere ned.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...