Nea Radio

Redd for å gi førstehjelp

REDD: Den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Tor Andre Weiseth, daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors. Foto: Roy Konterud / Røde Kors

Hvert år opplever 3000 nordmenn akutt hjertestans utenfor sykehus. Dersom du raskt setter i gang hjerte-lunge-redning, øker sjansen for å overleve dramatisk. Likevel vegrer mange seg for å gi førstehjelp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Mange er usikre på hva de skal gjøre, eller er redde for å gjøre vondt verre. Men den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Tor Andre Weiseth, daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors.

I følge en ny en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Røde Kors oppgir hver fjerde person at de ikke tør å gi førstehjelp hvis uhellet inntreffer. De fleste oppgir at de er redde for å gjøre feil.

Redde for å gjøre feil

Det tar alltid litt tid før ambulanse kan være på plass. For å redde liv, er det derfor avgjørende at noen starter med å gi førstehjelp og hjerte-lunge-redning så fort som mulig.

- Sjansen for å overleve hjertestans øker tre til fire ganger dersom man kommer raskt i gang med livreddende førstehjelp, sier Weiseth

Ifølge tall fra Helsedirektoratet tar det på landsbasis i snitt 14 minutter fra man ringer, til en ambulanse er på stedet. Uansett hvor lang tid det tar til ambulansen kommer, er det avgjørende at noen setter i gang hjerte-lunge-redning så raskt som mulig.

30-2 redder liv

- Du kan redde liv. Dersom noen faller om, skal du straks sjekke om de puster. Hvis ikke, må du ringe 113, så sørger du for åpne luftveier, og setter i gang hjerte-lunge-redning. 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger er riktig rytme. Når du ringer nødnummeret, vil du få veiledning over telefonen mens ambulansen er på vei, sier Weiseth.

Ifølge undersøkelsen har bare hver tredje nordmann gjennomført førstehjelpskurs siste tre årene.

- Førstehjelpskunnskap er ferskvare, og bør gjenoppfriskes minst hvert tredje år. For å redde flere liv, må vi være flere som tar førstehjelpskurs og frisker opp kunnskapene våre. Dette kan sikres gjennom for eksempel ved at alle elever får et grunnleggende førstehjelpskurs gjennom skolen, og at arbeidslivet tilrettelegger for at ansatte kan ta kurs i regi av jobben, sier Weiseth.

TOR ANDRE WEISETH er daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...