ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Redd for å gi førstehjelp

REDD: Den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Tor Andre Weiseth, daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors. Foto: Roy Konterud / Røde Kors

Hvert år opplever 3000 nordmenn akutt hjertestans utenfor sykehus. Dersom du raskt setter i gang hjerte-lunge-redning, øker sjansen for å overleve dramatisk. Likevel vegrer mange seg for å gi førstehjelp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Mange er usikre på hva de skal gjøre, eller er redde for å gjøre vondt verre. Men den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Tor Andre Weiseth, daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors.

I følge en ny en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Røde Kors oppgir hver fjerde person at de ikke tør å gi førstehjelp hvis uhellet inntreffer. De fleste oppgir at de er redde for å gjøre feil.

Redde for å gjøre feil

Det tar alltid litt tid før ambulanse kan være på plass. For å redde liv, er det derfor avgjørende at noen starter med å gi førstehjelp og hjerte-lunge-redning så fort som mulig.

- Sjansen for å overleve hjertestans øker tre til fire ganger dersom man kommer raskt i gang med livreddende førstehjelp, sier Weiseth

Ifølge tall fra Helsedirektoratet tar det på landsbasis i snitt 14 minutter fra man ringer, til en ambulanse er på stedet. Uansett hvor lang tid det tar til ambulansen kommer, er det avgjørende at noen setter i gang hjerte-lunge-redning så raskt som mulig.

30-2 redder liv

- Du kan redde liv. Dersom noen faller om, skal du straks sjekke om de puster. Hvis ikke, må du ringe 113, så sørger du for åpne luftveier, og setter i gang hjerte-lunge-redning. 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger er riktig rytme. Når du ringer nødnummeret, vil du få veiledning over telefonen mens ambulansen er på vei, sier Weiseth.

Ifølge undersøkelsen har bare hver tredje nordmann gjennomført førstehjelpskurs siste tre årene.

- Førstehjelpskunnskap er ferskvare, og bør gjenoppfriskes minst hvert tredje år. For å redde flere liv, må vi være flere som tar førstehjelpskurs og frisker opp kunnskapene våre. Dette kan sikres gjennom for eksempel ved at alle elever får et grunnleggende førstehjelpskurs gjennom skolen, og at arbeidslivet tilrettelegger for at ansatte kan ta kurs i regi av jobben, sier Weiseth.

TOR ANDRE WEISETH er daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Nøkkelord

ANNONSE