Antirasisme Stjørdal:
Reagerer på ordfører-tweet

Ivar Vigdenes sin melding på Twitter ble plukket opp av nettavisa Resett.no. Foto: Screenshot fra Twitter
Antirasisme Stjørdal reagerer kraftig på en twittermelding fra Ivar Vigdenes, der han omtaler de nylige motdemonstrasjonene i Oslo og det han mener er en utvikling mot "som i Sverige".
Publisert: 02.09.2020 kl 21:25
Sist oppdatert: 02.09.2020 kl 21:36
Nylig la ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, ut en melding på Twitter som omtaler motdemonstrasjonene i Oslo i helga som en utvikling mot "som i Sverige." Den kontroversielle nettavisa Resett.no plukket opp utsagnet og siterte Vigdenes i en nettsak. Antirasisme Stjørdal reagerer sterkt på meldingen.
– Det er beklagelig at vi har en ordfører som bruker slike ord og uttrykk, mener Anja Rista, som har vært med å etablere Antirasisme Stjørdal. "Svenske tilstander" er et uttrykk som har fått sterke konnotasjoner og som peker mot et samfunn med mange, sinte innvandrere og videre at antirasister skaper trøbbel og bøller og slåss.
– Resett.no har plukket opp dette uavhengig av Vigdenes selv. Er ikke det formildende?
– Jo, selvsagt er det det. Men det er en grunn til at Resett.no følger med. Han har uttalt seg til dem før og det var også svært kontroversielt.
Vaktbikkjer
Antirasisme Stjørdal ble etablert like etter de omfattende Black Lives Matter-demonstrasjonen som foregikk over hele verden.
– Vi har jobbet hele sommeren for å få dette på plass, sier Ristad.
– Og nå er vi oppe å går.
Siaan Ali har innvandrerbakgrunn og engasjerer seg fordi hun selv har opplevd rasisme.
– Det er mye skjult rasisme, også i lille Stjørdal. Det at jeg deltar her, gjør at stemmen min blir hørt.
Målet med gruppen er å følge med på nettopp denne skjulte hverdagsrasismen.
– For eksempel holder vi et øye med kommentarfelt og ser om det utvikler seg til å bli rasistisk. Da går vi inn og prøver å nøytralisere det som skjer ved å være positive, sier hun.
Foredrag
Antirasisme Stjørdal jobber med å utvikle foredrag for barne- og ungdomsskolen. Isabella Ufitamahoro forteller at dette handler om å gi blant annet lærere et verktøy for å håndtere rasisme.
– Vi forteller våre egne historier og hvordan vi mener rasismen vi har opplevd burde bli håndtert. Rasisme finnes på alle skoler i Stjørdal og vi vil gjerne bidra med våre synspunkt på hvordan dette bør hanskes med.
Målet er å få foredragene ferdige til jul. – Vi håper og tror at vi er klare for skolene like over nyttår, sier Anja Ristad.
Vil ha flere
Antirasisme Stjørdal etterlyser flere medlemmer. – Kanskje særlig gutter, for det er det lite av foreløpig, sier Anja Ristad og legger til at de har opprettet en Facebookside der den som er interessert kan finne ut mer.
– Hos oss er det plass til alle etnisiteter, aldere og kjønn og vi håper å få riktig mange medlemmer.
Ordfører Ivar Vigdenes, skriver i en SMS til Nea Radio at Twittermeldingen bygger på en misforståelse.
– Jeg trodde jeg hadde satt et spørsmålstegn bak utsagnet, noe jeg tydeligvis ikke hadde gjort. Når Twitteratet først hadde gått amokk og jeg sjekket Twitter neste dag, innså jeg at det bare får større oppmerksomhet om jeg begynner å kommentere. Ikke ville jeg bli trodd og alt ville blitt tolket i verste mening, så derfor lot jeg være.
Poenget mitt var å stille spørsmål ved om vi ser en uheldig utvikling slik vi ser i Sverige. Noe rasistisk over Tweeten var det uansett ikke, skriver Vigdenes.
Hør intervjuet med Antirasisme Stjørdal i avspilleren under: