Nea Radio

Antirasisme Stjørdal:

Reagerer på ordfører-tweet

Ivar Vigdenes sin melding på Twitter ble plukket opp av nettavisa Resett.no. Foto: Screenshot fra Twitter

Antirasisme Stjørdal reagerer kraftig på en twittermelding fra Ivar Vigdenes, der han omtaler de nylige motdemonstrasjonene i Oslo og det han mener er en utvikling mot "som i Sverige".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2020 kl 21:36

Nylig la ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, ut en melding på Twitter som omtaler motdemonstrasjonene i Oslo i helga som en utvikling mot "som i Sverige." Den kontroversielle nettavisa Resett.no plukket opp utsagnet og siterte Vigdenes i en nettsak. Antirasisme Stjørdal reagerer sterkt på meldingen.

– Det er beklagelig at vi har en ordfører som bruker slike ord og uttrykk, mener Anja Rista, som har vært med å etablere Antirasisme Stjørdal. "Svenske tilstander" er et uttrykk som har fått sterke konnotasjoner og som peker mot et samfunn med mange, sinte innvandrere og videre at antirasister skaper trøbbel og bøller og slåss.

– Resett.no har plukket opp dette uavhengig av Vigdenes selv. Er ikke det formildende?

– Jo, selvsagt er det det. Men det er en grunn til at Resett.no følger med. Han har uttalt seg til dem før og det var også svært kontroversielt.

Vaktbikkjer

Antirasisme Stjørdal ble etablert like etter de omfattende Black Lives Matter-demonstrasjonen som foregikk over hele verden.

– Vi har jobbet hele sommeren for å få dette på plass, sier Ristad.

– Og nå er vi oppe å går.

Siaan Ali har innvandrerbakgrunn og engasjerer seg fordi hun selv har opplevd rasisme.

– Det er mye skjult rasisme, også i lille Stjørdal. Det at jeg deltar her, gjør at stemmen min blir hørt.

Målet med gruppen er å følge med på nettopp denne skjulte hverdagsrasismen.

– For eksempel holder vi et øye med kommentarfelt og ser om det utvikler seg til å bli rasistisk. Da går vi inn og prøver å nøytralisere det som skjer ved å være positive, sier hun.

Foredrag

Antirasisme Stjørdal jobber med å utvikle foredrag for barne- og ungdomsskolen. Isabella Ufitamahoro forteller at dette handler om å gi blant annet lærere et verktøy for å håndtere rasisme.

– Vi forteller våre egne historier og hvordan vi mener rasismen vi har opplevd burde bli håndtert. Rasisme finnes på alle skoler i Stjørdal og vi vil gjerne bidra med våre synspunkt på hvordan dette bør hanskes med.

Målet er å få foredragene ferdige til jul. – Vi håper og tror at vi er klare for skolene like over nyttår, sier Anja Ristad.

Vil ha flere

Antirasisme Stjørdal etterlyser flere medlemmer.

– Kanskje særlig gutter, for det er det lite av foreløpig, sier Anja Ristad og legger til at de har opprettet en Facebookside der den som er interessert kan finne ut mer.

– Hos oss er det plass til alle etnisiteter, aldere og kjønn og vi håper å få riktig mange medlemmer.

Ordfører Ivar Vigdenes, skriver i en SMS til Nea Radio at Twittermeldingen bygger på en misforståelse.

– Jeg trodde jeg hadde satt et spørsmålstegn bak utsagnet, noe jeg tydeligvis ikke hadde gjort. Når Twitteratet først hadde gått amokk og jeg sjekket Twitter neste dag, innså jeg at det bare får større oppmerksomhet om jeg begynner å kommentere. Ikke ville jeg bli trodd og alt ville blitt tolket i verste mening, så derfor lot jeg være.

Poenget mitt var å stille spørsmål ved om vi ser en uheldig utvikling slik vi ser i Sverige. Noe rasistisk over Tweeten var det uansett ikke, skriver Vigdenes.

Hør intervjuet med Antirasisme Stjørdal i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...