Nea Radio

EnergiRikekonferansen:

Trønderske vindkraft-motstandere deltok under "rapport-overlevering" til Statsministeren

Stokkfjellet Vindkraftpark, Selbu Foto: Inga Petrine Grøtte

EnergiRikekonferansen ble holdt for 20.gang i Haugesund 10. og 11.august. Konferansen har fått status som nasjonal arena for kunnskapsutveksling, kommunikasjon og meningsutveksling og næringslivet betegner den som en av årets viktigste møteplasser

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2021 kl 14:42

I følge hjemmesiden belyser konferansen EnergiRike «betydningen energitilgang og energibruk har for verdiskaping, det grønne skifte, kompetanseutvikling, innovasjon, sysselsetting og næringsutvikling.»

Hovedtema

Årets konferanse hadde følgende tema :

«Globale mål - norske løsninger - Hvordan bygge den norske grønne giganten?

Tilstede på konferansen var statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Tina Bru, Anders Opedal - CEO fra Equinor og president i World Economic Forum Børge Brende, for å nevne noen.

På grunn av korona-restriksjonene hadde konferansen denne gangen plass til 200 deltakere.

Olje- og energidepartementet

Statssekretær Tony Tiller (Høyre) fra olje- og energidepartementet presiserer at de er åpen for dialog med alle sammen og at han selv har møtt representanter fra Motvind tidligere. Han har i dag fått rapporten med sammendrag, men ikke rukket å lese den enda. Han understreker at vindkraft er sentralt.

Han viser til Stortingsmelding om vindkraft på land, som ble lagt frem juni-20 og den brede energimeldingen som kom i juni i år. Han tror det blir en innstramming og mye mindre utbygging av vindkraft de neste ti årene.

- Temaet vindkraft er omstridt lokalt og den nødvendige kursendringa tilskrives de som har engasjert seg. Det har vært veldig kraftige motsetninger og lokaldemokratiet har virka. Det har vært stor debatt i stortinget og det er nå et stemningsskifte. Men han mener at det fortsatt er liv laga for vindkraft.

- Det er lov å endre kurs, men det som demokratiet har bestemt tidligere må stå ved lag. Konsesjonene ble gitt av regjeringen med vedtak som Stortinget har gjort, poengterer Tiller.

Han mener at Norge har et bra kraftoverskudd, men mye mer skal gå på strøm i framtida. 10% av den norske kraftproduksjonen kommer fra vindkraft.

Det er nå foreslått en ny minimums avstand til bolig på 800 m. I tillegg jobber Miljødirektoratet og NVE med å utarbeide en ny veileder.

- Motvind blir hørt; slik skal det være i et demokrati, avslutter en engasjert statsekretær.

Overlevering av rapport

Olje og energiminister Tina Bru fikk overlevert rapporten til tonene fra Motvind- sangen av geolog/geofysiker Sveinulf Vågene, som er leder i styringsgruppa for arbeidet med rapporten. «Energipolitikk på naturens premisser - til beste for klima, naturmangfold, mennesker og næringsliv.»

Spesialist i allmennmedisin og tidligere kommuneoverlege i Frøya kommune, Steven Crozier, kan fortelle at 20 fagpersoner har jobbet systematisk og grundig med 30 rapporter i meldinga.

- Det som er viktig for Motvind er energi-effektivisering og energisparing gjennom å etterisolere hus og industribygninger. Det har i sommer vært høye strømpriser til tross for lite fyring. Merforbruket presser prisene opp via de utenlandske kablene som kommer inn, da vi eksporterer rekordhøye summer av kraft.

Crozier nevnte også Jan Emblemsvåg fra NTNU som presenterte en fornybar energikilde; fjerde generasjons kjernekraft-reaktorer som har flytende salt. De er sikret mot nedsmelting og mot radioaktiv stråling og produserer strømt til en langt, langt mindre pris enn vindkraft gjør. Så da kan en spørre seg hvorfor blir ikke dette fremmet i Norge, sa Crozier.

En studie fra Canada (2016-2019) viser at vindkraftverk påvirker og reduserer kvalitet på nattesøvnen.

Crozier tror at rapporten fra Motvind får effekt.

- Det er viktig å få frem kunnskap som etterprøves, at den blir lest grundig og

undersøkt kritisk; og at den får konsekvenser for Stortinget, avslutter en engasjert Steven Crozier.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...