Nea Radio

- Radikal og rettferdig klimapolitikk

Didrik Sollihaug og Morten Harper. Foto: Stjørdal SV

- Det går for tregt med sittende Stjørdals-ordfører Ivar Vigdenes og kompani i kampen mot klimakrisen, skriver Didrik Sollihaug, leder i Stjørdal SU og Morten Harper, førstekandidat for SV i Stjørdal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2019 kl 09:46

Denne uken streiker mange ungdommer for klimaet – og de krever at politikerne gjør noe med klimakrisen. Forskerne varsler at vi har dårligere tid enn mange har trodd. I Brasil ser vi en katastrofe utfolde seg. Brannene i Amazonas er et umistelig tap av naturmangfold, fører til store klimagassutslipp og bidrar derfor til at klimakrisen i hele verden blir større. Selv om dette skjer langt unna, så blir det enda viktigere med radikale kutt i klimagassutslipp her hjemme – også på kommunalt nivå. For til syvende og sist: Alle utslipp teller.

Det går for tregt med sittende ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, og kompani i klimasaken. Folk i Trøndelag ønsker en mer radikal klimapolitikk. SV har denne politikken og vil stille konkrete krav etter valget. Vi vil ha en politikk som faktisk kutter utslipp, og som er sosialt rettferdig. De med mye penger skal ikke kunne kjøpe seg fri fra klimatiltak.

Stjørdal SV og SU vil ha forpliktende mål for den kommende kommunestyreperioden. Vi må begynne nå om vi skal nå målene i 2030 og 2050. For å klare det må vi ha et klimabudsjett, med tydelige forventninger til alle delene av kommunen for å få fram hvor alle kan bidra. Vi må budsjettere med klimagassutslipp som vi budsjetterer med penger, og i alle saker må vi vurdere hvordan klimaet påvirkes.

Så må vi iverksette konkrete tiltak. Vi skal installere solceller på rådhustaket og utnytte solenergien på flest mulig skoler, barnehager og andre kommunale bygg. Vi vil erstatte fossile maskiner i kommunen med nullutslippskjøretøy. Nye kommunale bygg skal være plusshus, det vil si at de leverer mer energi enn de selv forbruker, og eksisterende bygg oppgraderes for å redusere energiforbruket.

Vi skal satse på bedre lokalbuss og få fortgang i utbygging av sykkelveier slik at flere går, sykler og tar mer kollektivtrafikk. Matsvinnet må kuttes, og kommunen bruke innkjøpsmakta til å kreve klimavennlige varer og tjenester når det skal bestilles. Det er på tide at miljø teller mest. For framtid – ikke forurensning!

Didrik Sollihaug
Leder i Stjørdal SU (Sosialistisk Ungdom) og listekandidat

Morten Harper
Førstekandidat for SV i Stjørdal

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...