Nea Radio

Statsforvalteren advarer:

- Pukkellaksen kommer!

PUKKELLAKS med karakteristiske flekker på halefinna. Foto: Kay Arne Olsen (TOFA)

Pukkellaks er nå registrert flere steder i Trøndelag, både i sjøen og i flere elver. Statforvalteren ber fiskere og rettighetshavere rapportere om fangst av pukkellaks.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.07.2021 kl 21:39

Pukkellaks (en type stillehavslaks) er en fremmed art som forventes å påvirke blant annet laks-, sjøørret og elvemusling negativt. Fra elver i Øst-Finnmark har pukkellaksen de siste åra spredt seg til flere områder, og mange elver i Nord-Norge har nå beredskapsplaner. Noen elver i Trøndelag har også gjort dette på eget initiativ. Mandag ble det fanget pukkellaks i Nidelva, og også Orkla og Gaula har hatt besøk av den uønska laksearten, skriver Adressa.no.

Overvåkning og utfisking

- Fiskeridirektoratet har fått en ekstra bevilgning til å bidra med hastetiltak mot pukkellaks i sommer. Det vil bli gjennomført overvåking av pukkellaks for å følge med på spredning og eventuelt etablering av bestander i norske vassdrag. Naturtjenester i nord har fått i oppdrag å gjøre overvåkning og utfisking der det trengs, også i Trøndelag, skriver Statsforvalteren.

Må ha tillatelse

- Vurderingen av om det trengs utfiskingstiltak eller lignende, må helst initieres av lokal forvaltning, og gjøres i samarbeid mellom lokale, regionale og nasjonale ledd i forvaltningen. Sporadiske observasjoner og forekomst er ikke nok for å utløse tiltak. Flere individer og et reelt behov må være sannsynliggjort. Eventuelle tiltak må innrettes slik at de gir minimale skader på stedegen fisk, som skal slippes videre. Statsforvalteren tar endelig avgjørelse om tiltak og gir fisketillatelse etter søknad, heter det videre.

Forskning kan gi bedre tiltak i framtida

Rettet uttaksfiske eller andre typer tiltak som settes inn for å fange pukkellaksen gir en mulighet til å samle inn ekstra informasjon ved å ta prøver av fisken.

Fiskere bes registrere informasjon om pukkellaksen de får ved blant annet å ta skjellprøver. Hvis det er vanskelig å ta en skjellprøve, kan det klippes av en tynn finneflik.

Tiltak i sjø anbefales ikke

- Fangst av pukkellaks i sjøen anses som et mindre egnet tiltak, fordi det da vil være stor risiko for å fange atlantisk laks, sjøørret og sjørøye, som vi ønsker i størst mulig grad tilbake til vassdragene for å gyte, skriver Statsforvalteren i Trøndelag.

Hvordan rapportere?

Rapportering av fangst fra elv skjer der annen fangst rapporteres, som for eksempel laksebørs. Fangst i sjø registreres på Miljødirektoratets nettside for stangfiske i sjø.

- Er det snakk om enkelte eller få observasjoner, rapporteres det fortløpende på børs og videre samlet etter sesong. Hvis det er snakk om mange pukkellaks et sted, ønsker vi skriftlig melding om det til sftlpost@statsforvalteren.no, til pukkellaks@nina.no og telefon til Statens naturoppsyn, skriver Statsforvalteren i Trøndelag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...