Nea Radio

Prøveordning for jervejakt videreføres

JERV: Arkivfoto av jerv felt under lisensfelling 2015. Foto: Terje Borgos, Statens Naturoppsyn

Klima- og miljødepartementet viderefører muligheten til å bruke kunstig lys ved åtejakt på jerv og elektronisk overvåking av fangstbås. Men bare midlertidig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Klima- og miljødepartementet viderefører altså, midlertidig, adgangen til å bruke kunstig lys ved åtejakt på jerv og elektronisk overvåking av fangstbås. Dette innebærer at de som tidligere har fått tillatelse til å delta i slike prøveprosjekter nå kan fortsette prosjektene. Disse trenger ikke søke om tillatelse på ny. Det åpnes imidlertid ikke for generell bruk av disse metodene.

Flere henvendelser

Da prosjektene opprinnelig ble avsluttet 15. februar i år mottok departementet henvendelser fra flere om at det var ønskelig at adgangen til bruk av kunstig lys og elektronisk overvåking i prosjektområdene videreføres, selv om vi nå er i en fase der Miljødirektoratet evaluerer prøveordningen. Departementet var enig, og sendte forslag om midlertidig videreføring av ordningen på en kort alminnelig høringsrunde.

- Vi mener det er hensiktsmessig å fortsette prøveprosjektet med nye virkemidler for jakt på jerv til 15. februar 2019, samtidig som Miljødirektoratet gjennomfører evalueringen som planlagt. Også de fleste høringsinstansene anbefaler en slik videreføring, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Bakgrunnen for prøveprosjektet

En stor del av uttakene av jerv skjer gjennom hiuttak. Hiuttak er kontroversielt, samtidig som det er dyrt og tidkrevende. Det er derfor et mål å få prøvd ut virkemidler som kan både redusere behovet og effektivisere lisensfellingen.

Dette var bakgrunnen for at Klima og miljødepartementet i 2015 besluttet å midlertidig tillate kunstig lys ved åtejakt og elektronisk overvåking av fangstbås for jerv. Dette skulle gjelde prosjekter godkjent av Klima- og miljødepartementet. Tiltakene skulle prøves ut av ulike aktører i ulike områder i en periode frem til 15. februar 2018. Departementet har gitt tillatelse til i alt ti prøveprosjekter. De som tidligere har fått tillatelse til å delta i slike prøveprosjekter, kan nå fortsette prosjektene. De trenger ikke søke på nytt. Det er de samme vilkår som gjelder for utprøvingen som tidligere. Forskriftsendringen innebærer ikke at det åpnes generelt for bruk av disse metodene på jerv.

Miljødirektoratet vil evaluere prøveordningen, og gi en faglig anbefaling til departementet før jul 2018.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...