Nea Radio

Prisoppgangen på trelast

- Det er ikke lurt å utsette byggeprosjekt

Daglig leder ved Selbuhus, Mikal Langseth, tror ikke det er lurt å utsette byggeprosjekt. Foto: Andreas Reitan

Lederen ved Selbuhus mener det ikke er noe som tyder på at prisene vil gå vesentlig ned ved et senere tidspunkt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2021 kl 16:03

Store prishopp siden i fjor høst har gjort at folk nå utsetter byggeprosjekt i tillegg til at det kan være vanskelig å få tak i nok materiale. Årsaken til prisoppgangen er en global ubalanse i trelastmarkedet, i følge daglig leder ved Selbuhus, Mikal Langseth.

Selbuhus i særstilling

Selbuhus har over lang tid hatt et nært samarbeid med Kjeldstad trelast, en lokal leverandør av trelast og byggematerialer.

- Vi er i den heldige situasjonen at vi har sikret oss trelast til utsalg og byggeproduksjon, sier Langseth.

Viktig å balansere

- Jeg tror det er litt viktig å tenke på at trelastandelen i en bolig er rundt 12 prosent. De andre materialene i en bolig vil ikke ha samme prisøkning som trelasten, så det er en moderat økning totalt sett på et hus, sier Langseth.

Han mener at en huskunde normalt sett vil tåle en prisøkning på 100.000-200.000 kroner ved å være moderat i oppgraderinger eller å utvide lånerammen sin.

Ikke utsett

Ut i fra sin erfaring i byggebransjen så råder Langseth folk til å ikke utsette byggeprosjektene. Han mener det ikke ser ut som at det vil komme en vesentlig prisnedgang igjen senere.

Hvor havner pengene?

Langseth tror prisøkningen fører til at skogeiere og leverandører vil få økt betaling.

- Prisen på tømmer har økt, som jeg har registrert. Og så er det grunn til å tro at sagbrukene høster en god del, sier han.

Nea Radio spurte to på gata om hva de synes om prisoppgangen

- I dag går prisene opp på impregnert trelast for tredje gang i 2021, og enda er det varslet ytterligere prisoppganger i løpet av året. Hva tenker du om det?

Kjell Tore Aftret:

- Jeg synes det er veldig synd. Sånn som jeg har forstått det så går prisene opp på alt trevirke og jeg tenker på dem som skal bygge hus og sånne ting, det vil jo bli en betydelig fordyring av utgiftene. Spesielt tenker jeg på ungdom som skal etablere seg og da tror jeg konsekvensen vil bli utsettelser av mange byggeprosjekter. Hvis du skal investere 2 millioner for eksempel så vil jo dette utgjøre mange hundre tusen i merkostnad. Jeg vet ikke hvem som stikker av med disse prisøkningene, hvor disse pengene havner, men jeg tror ikke det havner hos skogeierne som leverer produktet. Men en plass må de jo havne disse økte kostnadene på trevirke.

Kjell Tore Aftret. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

Janne Berit Welve:

- Det er ikke fordelaktig for de som bygger akkurat nå. For min del så gjør det ikke så mye, jeg har ikke noen prosjekter på gang.

Janne Berit Selve. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...