Nea Radio

Kommuneoverlegen i Stjørdal:

Handle lokalt og hold ut litt til!

Stjørdal kommune holdt fredag ettermiddag pressekonferanse i kommunestyresalen, hvor de kom med anbefalinger til folket i forbindelse med at Jämtland ble omgjort til gul sone. Foran fra høyre sitter kommunedirektør Tor Jakob Reitan og ordfører Ivar Vigdenes. På skjermen bak ser vi kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Voen. Foto: Anette Fossmo

Selv om Jämtland har blitt gult er unødvendige reiser fortsatt ikke anbefalt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2020 kl 09:49

Etter utenriksdepartementets nye oppdateringer vil Jämtland fra og med lørdag 5. september blir omgjort til gul sone. I forbindelse med dette holdt Ordfører Ivar Vigdenes, kommunedirektør Tor Jakob Reitan og kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Voen en pressekonferanse hvor de kom med oppfordringer til Stjørdal kommunes befolkning.

Endringen fra rød til gul sone innebærer at det ikke lengre pålegges et krav om karantene når man returnerer til Norge. Men det betyr ikke nødvendigvis at det å reise over grensen er risikofritt, derfor understrekes det at unødvendige reiser ikke er å anbefale. Som ordfører Ivar Vigdenes forklarte er det opp til hver enkelt av oss å ta den avgjørelsen, men han er tydelig på at handel av snus og godteri ikke ansees å være en nødvendig reise.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Stoler på Stjørdalingene

Per i dag er smittesituasjonen på Stjørdal relativt snill, dette kan likevel endre seg hvis folk ikke fortsetter å være forsiktige en liten stund til. Under pressekonferansen ble det oppfordret til å fortsette å følge de grunnleggende tiltakene mot smittespredning og fortsette dugnaden sammen.

Men det ble gjort klart og tydelig at kommunen ikke kommer til å nøle med og handle i samsvar med hvordan det ble håndtert tidlig i mars, skulle en større lokal smitte bli tilfelle. Om dette skjer har kommunen to muligheter, forklarer ordfører Ivar Vigdenes:

- Smertefulle og svært inngripende tiltak over en kortere periode – eller smertefulle og svært inngripende tiltak over en lengre periode.

Ingen av alternativene er ønskelig og målet er selvfølgelig å aldri måtte ta stilling til hvilke av tiltakene kommunen må satse på. Men skulle det bli nødvendig er kommunen beredt til å handle like føre-var som tidligere. Håpet er selvfølgelig at vi skal kunne fortsette å nyte den friheten vi så langt har opparbeidet oss, men det er fortsatt en dugnad hvor alle har et ansvar i å delta.

Ordføreren presiserer imidlertid at slik han kjenner kommunens innbyggere skal ikke dette bli noe problem.

Helsepersonell et særskilt ansvar

Kommunedirektør Tor Jakob Reitan forklarte hvilke tiltak Stjørdal kommune som arbeidsgiver nå har innført for sine ansatte. Dette gjelder spesielt for gruppen arbeidstakere som jobber innenfor helsesektoren. Det er for øvrig ikke bare snakk om sykepleiere og hjelpepleiere, men også annet personell som har en direkte kontakt med brukeren; renholdere, kjøkkenpersonell og vaktmestere faller derfor også under denne gruppen. Helsepersonellet har et særskilt ansvar i å sørge for at de ikke utsetter mennesker i risikogruppen for smitte, samt å beskytte de svake i samfunnet.

På helsedirektoratets nettsider blir det beskrevet at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstakere ikke utsetter brukere for smitterisiko, selv om helsepersonell selvfølgelig også må vise aktsomhet. Stjørdal kommunens tiltak for arbeidstakerne har tatt utgangspunkt i disse, selv om kommunens er noe strengere.

Hvis en ansatt har besøkt et gult land, blir den ansatte bedt om å levere en negativ test til arbeidsgiver på dag tre og dag syv, altså to tester. De dagene den ansatte er fraværende fra jobb på grunn av testing og venting i forbindelse med reise til røde eller gule land, vil han eller hun heller ikke bli lønnet. Kommunen har nemlig hjemmel i å unnlate å utbetale lønn i ventetiden.

Så langt er smittetallene som nevnt lave i Stjørdal kommune, men tiltakene i forbindelse med at Jämtland blir en gul sone er strenge for å forhindre at vi havner tilbake dit vi var i starten av mars. Ingen ønsker å måtte stenge skoler, barnehager og sette en stopper for organiserte fritidsaktiviteter igjen. Som kommunedirektør Tor Jakob Reitan sier.

- Vi vil ikke dit – derfor er det viktig for meg å understreke ordføreres budskap om at vi må følge de råd som gis – hold ut en stund til fordi dette er ikke over.

Åpner rådhuset

Pressekonferansen avsluttes for øvrig med en gladnyhet; fra og med 7.september vil rådhuset være åpent for publikum igjen. For å gjøre besøket tryggere er ordningen at de fører en besøkslogg ved servicetorget, slik at de har kontroll over hvem som besøker bygget. Men fra mandag av vil det altså bli muligheter for å besøke rådhuset igjen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...