Nea Radio

Storhelg i Hovet

Premiere på ny dokumentarfilm fra Holtålen 

MISTET SINE NÆRMESTE: Anngerd Gildset i Hessdalen våknet til et brennende inferno. Hun og hennes mann fikk alle barna i sikkerhet, men mistet fire av sine nærmeste i brannen i 1974.  Foto: Marit Manfredsdotter

Lørdag er det premiere i Hovet i Ålen på filmen Hendelser i Holtålen med undertittelen "Bak avisoverskriftene".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2019 kl 22:12

Førstkommende helg så arrangeres det nok en gang Storhelg i Hovet i Ålen og som forrige gang er det filmpremiere på en lokalprodusert film, basert på lokale opptak.

– Filmen tar utgangspunkt i noen hendelser som har satt dype spor i bygda, både på godt og vondt, sier Marit Manfredsdotter i Fakta Film AS som har produsert dokumentaren.

Under Storhelg i Hovet for tre år siden ble det presentert en tilsvarende film basert på bygdefolkets egne videoer og smalfilmopptak.

– Denne gangen har vi tatt utgangspunkt i avisoverskrifter og historiene bak. Vi har gjort helt nye opptak i løpet av året,  og jeg tror publikum vil la seg berøre og føle på både glede, sorg, humor og alvor, sier Manfredsdotter.

Sterk historie

En av de som er intervjuet i filmen er Anngerd Gildset fra Hessdalen. Hun mistet fire av sine nærmeste i brannen i Grøtålia i 1974.

– Hennes historie er ekte og ærlig, og det er ingen selvfølge at mennesker vil stå fram foran et kamera og fortelle om sitt liv slik hun gjør. Det gjør meg svært ydmyk, fortsetter Manfredsdotter, som har arbeidet intenst med filmen i flere måneder.

JOURNALIST PÅ STEDET: Journalist Hans Inge Moan har i mange år arbeidet tett på det som har skjedd i Holtålen.  Foto: Marit Manfredsdotter

Viktig film

Holtålen har gjennom mange år hatt ulike hendelser som har preget grenda, bygda og kommunen.  Enhetsleder for næring og kultur i Holtålen kommune, Olve Morken, sier det i et historisk perspektiv er viktig å ha filmopptak med personer som har opplevd ulike hendelser.

– Disse gir oss innblikk i noe av det de har opplevd og kan fortelle om hvordan det har preget dem videre i livet. Vi vet at lokal film engasjerer. Det har vi en rekke eksempler på opp gjennom tidene, og ved tidligere filmvisninger under Storhelgene i Hovet. Derfor var vi ikke i tvil om at vi ville lage en ny lokal film om hendelser i Holtålen.  Gjennom et solid og profesjonelt arbeid har Fakta Film AS igjen laget en film av beste kvalitet som vil sette våre følelser i sving. Dette er en film alle i Holtålen bør se, sier Morken.

Flere historier

Filmen tar for seg ni forskjellige hendelser i kommunen.

– Vi får blant annet følge tidligere brannsjef Atle Engans hektiske timer under flommen i 2011. Vi møter gårdbruker Hans Finnland og hans kamp mot vannet på Unsgårdsvollen der dyra i fjøset sto med vann opp til halsen mens bonden sjøl fant stigen og vurderte setertaket som eneste fluktvei fra vannmassene. Vi får også gode eksempler på handlingskraften i små lokalsamfunn, sier Manfredsdotter.

ENESTE FLUYKTVEIEN: Gårdbruker Hans Finnland gjennomgikk noen harde timer mens vannmassene holdt på å ta livet av dyrene hans. I fjøset sto dyra bundet med vann opp til halsen. Foto: Marit Manfredsdotter

Gestapo i Haltdalens prestegård

– Flommen i kommunen og brannen i Hessdalen er begge sterke historier, men det er også Gestapos inntog i bygda under krigen. Jeg savner et større bilde av det som skjedde i grensetraktene under krigen, og snart er det for sent å finne tidsvitner til å fortelle om det som skjedde. Derfor er jeg også svært takknemlig for at vi får et lite innblikk i det som skjedde i kommunen under krigen, sier Manfredsdotter.

GESTAPO INNTOK BYGDA: Sivert Fløttum vokste opp i Prestegården som sønn til forpaktere, og han fikk på nært hold oppleve okkupasjonsmaktens inntog i bygda. Foto: Marit Manfredsdotter

Heltene foran filmkameraet

Efter mange år som journalist og redaktør i aviser, magasin og radio, var steget ikke langt til dokumentarfilmens verden for filmskaperen i Brekken. Ved nyttår tok hun over som daglig leder for Fakta Film AS.

– Jeg har alltid syntes det er mer interessant å komme tilbake til en plass og møte menneskene bak overskriftene etter at journalistkolleger har reist ut på neste oppdrag. Det er nok årsaken til at dokumentarsjangeren passer meg fint. Jeg vil vite mer, komme nærmere og gå dypere. Dette er det sjelden rom for i et moderne mediehus, og det er slike verdier som har tatt meg inn i dette filmprosjektet, sier Marit Manfredsdotter.

Hør intervju med filmskaperen her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...