Nea Radio

Selbyggen filmet seg selv i 185 kilometer i timen:

Politiet i Værnesregionen tar grep

Tar grep: – Vi må jobbe aktivt og over tid for å komme ukultur i trafikken til livs, sier politioverbetjent og avsnittsleder for patrulje i Værnesregionen, Svein Erik Gjølmesli. Foto: Anne Gundersen

Etter at en video i sosiale medier viste en sjåfør fra Selbu som kjørte i 185 kilometer i timen måtte noe gjøres.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg må understreke at de utfordringene vi har med trafikal ukultur ikke bare handler om Selbu, sier politioverbetjent og avsnittsleder for patrulje i Værnesregionen, Svein Erik Gjølmesli.

– Men gjennom sommeren og høsten har vi fått en god del bekymringmeldinger. Dermed har vi avdekket et miljø i Selbu som vi jobber aktivt med.

Videoen det her er snakk om viste at det må settes inn ekstra innsats på dette området.

– Vi la ut et innlegg på Facebook der vi oppfordret folk til å både selv ta seg i vare i trafikken, men også om å varsle dersom man ser eller hører om slike graverende tilfeller.

Tar avstand

Gjølmesli forteller at det fort ble tydelig at publikum generelt tar sterk avstand fra denne type oppførsel.

– Vi fikk svært god respons på innlegget på Facebook, noe som gjorde det tydelig at dette er noe folk er opptatte av. Det handler om liv og helse, ikke bare for personen som kjører uvettig, men også for publikum. Vi konstaterer at engasjementet så absolutt er tilstede.

Tiltak

Som følge av utviklingen en ser, ikke bare i Selbu men i alle seks kommunene i Værnesregionen, har politiet forsterket eller innført en rekke tiltak.

– Tilstedeværelse på vei er viktig. Her har vi egne planer, men jobber også i samarbeid med UP, forteller Gjølmesli.

– Ved å være på vei kan vi luke ut individer som er til fare. Det at det er en høyere oppdagelsesrisiko har også en forebyggende effekt. Dette er noe vi gjør i hele distriktet.

Holdningsskapende arbeid

Politiet jobber med en rekke trafikksikkerhetskampanjer.

– Ett eksempel er et samarbeid med Trygg trafikk. Vi går også inn i skolesystemet og arrangerer blant annet sykkeldager og et eget forebyggende opplegg for russen, for å nevne noe. Vi har også egne opplegg for eldre trafikanter.

Gjølmesli forteller at de har utviklet konseptet Bekymringssamtalen.

– Dette er en samtale vi tar med en person som viser tegn til ha å kommet litt skjevt ut. Vi tar det inn som en trafikksikkerhetssamtale. Dette gjør vi om vi får flere henvendelser om at en person kan være en risiko. Denne samtale foregår utenfor rammene av at det kan være snakk om straffesak.

Varsler om kontroller

Det finnes en rekke måter publikum varsler hverandre om at politiet er på vei.

– Dette skjer over hele landet og det kan være snakk om apper eller om Facebookgrupper og lignende, forklarer Gjølmesli.

– Vi vet at det finnes en slik gruppe på Facebook for fylkesvei 705. Denne har vi visst om og fulgt med lenge. Men det er faktisk sånn at vi synes å se en vridning også her, etter at vi la ut innlegget om råkjøringen i Selbustrand. Det virker som om det er mer motbør i befolkningen nå når det gjelder denne type varsling. For oss viser det at arbeidet vi gjør har noe for seg.

Tenk deg om

Gjølmesli advarer mot å varsle om at politiet er i nærheten, enten på Facebook, eller direkte til en kompis du vet er ute og kjører ulovlig.

– En tenker kanskje at en skal spare kameraten for en kraftig bot. Men det du faktisk risikerer er å sitte igjen med vissheten om at du har vært med å legge tilrette for en alvorlig ulykke som i verste fall kan ha ført til tap av liv, avslutter Gjølmesli.

Hør intervjuet med Svein Erik Gjølmesli i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...