Nea Radio

Diskrimineringsnemda:

Politiet har opptrådt diskriminerende

Politimester Nils Kristian Moe. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Diskrimineringsnemda konkluderer med at politiet i Trøndelag har opptrådt diskriminerende mot Awon Amidu.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Awon Amidu (30) skal ha blitt kontrollert av politiet ti ganger på fem år. Dette er nå slått fast som diskriminering.

Bare tre av de ti tilfellene er loggført av politiet.

Trøndelag politidistrikt har nå mottatt Diskrimineringsnemdas avgjørelse hvor det konkluderes med at en innbygger i Trondheim har blitt diskriminert av politiet på grunn av gjentatte kontroller og indirekte diskriminert ved at politiet ikke har loggført alle kontrollene.

Diskrimineringsnemda uttaler videre at politiet i Trøndelag ikke har brutt regelverket når det gjelder registering av personopplysninger, trakassering eller plikten til å forebygge trakassering.

– Vi tar denne avgjørelsen på største alvor. En innbygger har vært utsatt for politikontroller langt oftere enn det som er normalt, og det er flere tilfeller hvor det er vanskelig å forklare hvorfor vedkommende er stoppet. Her har vi gjort feil vurderinger og det beklager jeg, sier Nils Kristian Moe, politimester i Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

I følge klager skal vedkommende ha blitt kontrollert ti ganger i perioden 2015 til 2020. Politiet har ingen grunn til å betvile at de ti kontrollene har funnet sted. Av disse er tre kontroller loggført hos politiet og det er ikke et krav om at kontroller blir loggført. Det er totalsummen av kontrollene som er problematisk. Det tar politiet selvkritikk på.

– Ingen skal diskrimineres eller forskjellsbehandles av politiet. Det er mitt ansvar som politimester at våre ansatte opptrer skikkelig ovenfor alle våre innbyggere. Det skal ikke være tvil om at kontroller utføres med hjemmel i lov. Ingen skal kontrolleres bare på grunn av etnisitet, sier Nils Kristian Moe, politimester i Trøndelag politidistrikt.

I de kontrollene som er loggført er personen stoppet med begrunnelse i personens atferd i trafikken og etterretningsopplysning i politiets registre. Politiet i Trøndelag tar Diskrimineringsnemdas konklusjon om at flere av de andre kontrollene burde vært unngått til etterretning ,heter det videre fra politimesteren.

– Nå skal vi lære av denne saken og vår praksis må forbedres. Vi jobber kontinuerlig med holdninger og verdier hos våre medarbeidere og dette blir forsterket med grunnlag i denne saken. Dette vil bli fulgt opp med alle ansatte for å unngå diskriminering og forskjellsbehandling, sier Nils Kristian Moe, politimester i Trøndelag politidistrikt.

Klagene som politiet har mottatt i saken er blitt grundig gjennomgått. Saken er også etterforsket av Spesialenheten for politisaker som konkluderte med at Trøndelag politidistrikt ikke har gjort noe straffbart.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...