Nea Radio

Seksuelle overgrep mot barn på internett:

Politi og forskere står sammen i kampen

Overgrep på nettet: Politiet og forskere går sammen. På bildet: Anders Sunde- Eidem, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Trøndelag politidistrikt.  Foto: Thor Nielsen

I 2020 økte antall anmeldelser som involverer overgrepsmateriale med barn med over 15 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndelag politidistrikt og NTNU sitt senter for cyber- og informasjonssikkerhet har fått to millioner kroner fra Justis- og beredskapsdepartementet til å fortsette et samarbeid som skal gi mer kunnskap om og gjøre det vanskeligere å dele seksuelle overgrep mot barn på internett, det kommer fram i en pressemelding fra Politiet.

Internett spiller en stadig mer sentral rolle i overgrepssaker i Norge, og i 2020 økte antall anmeldelser som involverer overgrepsmateriale med barn med over 15 prosent.

– Vi arbeider med å redusere omfanget av arenaer og mulighet for at gjerningspersoner kommer i kontakt med hverandre, sier professor Katrin Franke leder for NTNU Forensics Group.

Politiet har etter hvert fått mye erfaring med overgrep på nett fra en rekke enkeltsaker, men vi trenger mer kunnskap om de ulike tekniske løsningene som brukes i dag, og hvilke plattformer, teknologier og trender som kommer.

– Denne forskningen vil styrke vårt arbeid med å forebygge overgrep og gi oss bedre forutsetninger for å stanse nedlastere og overgripere, sier Anders Sunde- Eidem, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Trøndelag politidistrikt.

Kampen mot deling av overgrep mot barn på internett krever samarbeid på tvers av fag og sektorer.  Dette forskningsprosjektet kobler sammen NTNUs i fagmiljø innen Cyber og informasjonssikkerhet med Trøndelag politidistrikt og andre partnere fra akademia og politiet.

Internett og sosiale medier har blitt en integrert del av dagliglivet til barn og unge. Samtidig flytter den raske utviklingen i datateknologi stadig grensene for nettovergrep. Sosiale mediers og andre plattformers teknologiske løsninger endrer seg kontinuerlig. Anonymiseringsteknikker, krypteringsmuligheter og sletteprogrammer bidrar til lavere risiko for å bli oppdaget når man deler eller lagrer overgrepsmateriale.

– Vi har i dag et tett samarbeid med Politiet som vi har hatt over flere år, dette har vært avgjørende for oss for å komme dit vi er i dag.  Vi er veldig fornøyde med at vi får et tilskudd til å fortsette med det gode arbeidet. Dette er et ekstremt viktig og tidkrevende arbeid. Med disse midlene har vi også fått en anerkjennelse og selvtillit til å fortsette, sier Franke.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...