ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Oransje farenivå:

Polart lavtrykk treffer lørdag kveld

Ruskevær: Uværet fører til svært vanskelige kjøreforhold. Bildet viser situasjonen på Væresletta i Trondheim, klokka 17.30 lørdag ettermiddag. Foto: Joakim Halvorsen

Meteorologisk institutt har oppgradert til oransje farenivå i forbindelse med det ventede polare lavtrykket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2021 kl 17:48

ANNONSE
Annonse

Opprinnelig hadde Meteorologisk institutt utstedt gult farevarsel for lørdagskvelden. Nå er dette oppgradert til oransje nivå, som er det nest høyeste.

–Vi har oppgradert farevarselet for polart lavtrykk til oransje nivå. Det beveger seg sørover og vil treffe land i Trøndelag lørdag kveld og natt til søndag. Det ventes nordlig full storm og kan hende sterk storm, melder yr.no på Twitter.

I følge det man kan lese på Wikipedia, er et polart lavtrykk et småskala og oftest kortvarig lavtrykk som dannes når meget kald luft fra is- eller snøkledde områder strømmer ut over åpent og forholdsvis varmt hav.

Saken fortsetter under bildet:

Treffer nå: Det polare lavtrykket er på vei inn over Trøndelag. Foto: Meteorologene på Twitter

De finnes i havområdene på polsiden av Polarfronten på både den nordlige og sørlige halvkule. De kan vare fra 6 timer til et par dager. De er ofte vanskelige å oppdage, siden de som regel oppstår i polare havområder der det er langt mellom observasjonene, og ofte er for små til å fanges opp av vanlige værmodeller.

Man oppdager dem derfor ofte ikke før de kan observeres på satellittbilder, og de utgjør derfor en fare for skipstrafikk og gass- og oljeplattformer.

Slik det ser ut nå, er dette polare lavtrykket ferdig med sine herjinger i løpet av søndag formiddag.

Nøkkelord

ANNONSE