Nea Radio

- Plikt og handlingsvilje i kampen mot barnefattigdom

SV-TOPPENE: Mona Synnøve Fremstad, Gro Mari Engen Hanem og Åsmund Sjøberg. Foto: Selbu SV

Antall barn som vokser opp i fattigdom øker - også i Selbu. Forskjellene på folks lommebok øker også. I Selbu vokser mellom 50 og 60 barn opp i familier som mottar sosialstønad. Med andre ord; familier som må ha samfunnets og fellesskapets hjelp for å få "endene til å møtes".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev fra Selbu SV:

Og la det være klart: å kalle disse familiene "de svakeste" i samfunnet er ordbruk vi ikke står inne for. Man er ikke "svak" om man trenger sosialhjelp - det kan fort hende man må være sterkere enn mange andre når en står i en slik situasjon.

SV mener barnefattigdom er en av vår tids største utfordringer. Vi mener de folkevalgte har plikt til å finne - og vedta - tiltak som motvirker uønsket utvikling. Selbu SV foreslo i siste kommunestyremøte å ta vekk barnetrygden fra beregningsgrunnlaget for sosialhjelp - en ordning omtrent 80 andre kommuner allerede har innført. Vi foreslo at dette skulle fases inn fra 1. juni 2020. Dette ville belaste kommunebudsjettet for inneværende år med ca 170.000,-. Fra 1.1.2021 foreslo vi å ta ut hele barnetrygden fra beregningsgrunnlaget. Dette vil koste kommunen omlag 700.000,- pr. år. Ingen av de andre partiene stemte for forslaget.

Kommunestyret har vedtatt at den nye ungdomsskolen skal ha en svømmehall der de årlige driftskostnadene er ukjente - ordføreren kunne ikke oppgi noe kostnadsoverslag da vi stilte spørsmål om dette i forrige kommunestyremøte. Vi registrerer også at ordføreren mener det er "knallviktig" å knytte sammen scooterløypene mellom Selbu og Tydal. Selbu SV skulle så inderlig ønske at de andre politiske partiene i Selbu viste en like sterk handlingsvilje for våre økonomisk vanskeligstilte barnefamilier. Vi skulle ønske ordføreren kunne si at det er knallviktig å innføre tiltak for å bekjempe barnefattigdom - konkrete tiltak, så fort som mulig. Når vi foreslår å ta barnetrygden ut av utregningen av sosialstønad er det nettopp for å styrke og gjøre det lettere for familier å komme seg ut av fattigdom. Barnetrygden er for mange en ekstrainntekt man kan sette inn på konto, for andre er den en livbøye i en vanskelig økonomisk situasjon.

Å bruke en uttalelse fra ett NAV-kontor som en unnskyldning til å la være å stemme for et forslag som vil gi de med minst i samfunnet samme tilgang på barnetrygden som alle andre, er en ansvarsfraskrivelse og bidrar til å gjøre Selbu til en usosial kommune. I en rekke andre kommuner har man valgt å prioritere de vanskeligstilte i samfunnet.

Vi oppfordrer Selbu Ap til å gjøre som sine partikollegaer i Malvik, Namsos, Hitra, Ørland, Trondheim, Frøya og Levanger; sørg for at barnetrygden ikke blir avkortet for de som mottar sosialstønad. Det er nettopp denne gruppen som trenger det mest. Som Mie Nielsen fra Grue Arbeiderparti sier; "Nåværende ordning er urimelig og urettferdig". Selbu SV kunne ikke vært mer enig, og kommer til å fremme forslaget på nytt ved neste korsvei.

Lena Iren Horie, Åsmund Sjøberg og Gro Mari Hanem, Selbu SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...