Nea Radio

Pass på bunaden

Skades: Tusenvis av bunader skades hvert år i forbindelse med flyreiser. Foto: Scanbox

Mange pakker bunaden i kofferten når de skal fly, men det er kanskje ikke like lurt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– De fleste som ringer oss nå om bunad, lurer på om bunaden og bunadssølvet er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan fraktes på tryggeste måte når en skal fly. Vårt råd er å ta med bunadssølv og bunad inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og det dyrebare sølvet kommer helskinnet fram til festen. Mange reiser med bunaden på, så slipper de å ha for tung håndbagasje, sier Espen Opedal, sjef i Tryg Forsikring.

Tusenvis skades hvert år

En komplett ny bunad sydd i Norge, med tilbehør, sko og sølv, kan koste helt opp mot 80.000 kroner. Hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise. Antallet som forsikrer bunaden hos Tryg øker stadig, men likevel er det kun et mindretall som har egen forsikring for bunaden sin.

– Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har i tillegg gått i arv i generasjoner. Med en god reiseforsikring vil bunaden kunne være dekket med inntil 30.000 kroner hvis den sendes som ekspedert bagasje. Er verdien av bunaden høyere bør du vurdere å tegne egen verdiforsikring. For noen hundrelapper vil bunaden da i tillegg være forsikret mot skader f.eks. rundt 17. mai, som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Typiske skader som ikke nødvendigvis dekkes av reise- eller innboforsikringen, sier han.

Millioner av bunader

Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Til tross for at disse representerer store verdier er et fåtall verdiforsikret, og tall fra Tryg viser at det forsvinner rundt 300 bunader årlig til en verdi av vel sju millioner kroner. Festplaggene med sølvtøy forsvinner fra kofferter på fly, og ved tyveri fra bil og hus.

– Det har de siste årene vært en sterk økning i antall bunadsforsikringer hos oss, og hvert år opplever vi at kunder blir frastjålet bunaden fra bil eller hjem. I dagene før og etter 17. mai er det alltid stor pågang fra kunder som har skadet eller mistet bunaden. Mange blir overrasket når de oppdager at innboforsikringen kun dekker skade og tyveri i hjemmet. Å reparere en skadet bunad kan bli en kostbar affære, derfor anbefaler vi å forsikre bunaden for å sikre deg mot skader og tyveri, sier Opedal.

Tips dersom du skal reise med bunad:

Har du bunadskniv og skal reise med fly må den som regel sendes som innsjekket bagasje.

– Det er kun bunadskniver av bunadssølv som kan sjekkes inn som bagasje, dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassene å gjøre. Skulle du være så uheldig å miste bunadskniven fra innsjekket bagasje gjør vi et unntak for denne, sier han.

Nålen på søljen kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.

Bladet på bunadskniv kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.

Husk også at de fleste flyselskap har en maksgrense på vekt på håndbagasje, det kan være lurt å reise med bunaden på.

På Oslo lufthavn Gardermoen er det gjerne en egen sluse for alle reisende i bunad 16. og 17. mai.

Det kan være smart å være litt forberedt dersom du skal ha bunaden og bunadssølv gjennom sikkerhetskontrollen som håndbagasje på flyplassen. Samle smykkene i en smykkepose eller smykkeskrin og vis det frem når du forteller at du har bunad med i håndbagasjen.

Slik behandler du bunaden:

Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.

Lever bunaden til rens ved behov.

Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.

Får du en flekk på en hvit skjorte, er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.

Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.

Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.

Kilde: Norsk Flid Husfliden

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...