Nea Radio

Pass godt på skiutstyret

PASS GODT PÅ skiutstyret ditt i vinterferien! Det er anbefalingen fra forsikringsselskapet. Foto: Torbjørn Brandeggen, Tryg Forsikring

Vinterferien er i gang i store deler av landet. Det meldes om eventyrlige forhold i skibakkene med masse snø, og været tegner til å bli perfekt med litevind og nedbør pluss en god del sol. Men ikke alle stiller i bakken med eget utstyr. Planlegger du å leie ski bør du ta dine forholdsregler.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Hvert eneste år får vi en rekke henvendelser der folk tror at reiseforsikringen dekker utstyr vi leier på reisen, men det gjør den ikke.
Derfor bør du tegne egen forsikring hos utleier, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Billig sikkerhet

Reiseforsikringen din dekker nemlig ikke utstyr som du ikke eier selv. Å tegne en egen forsikring hos utleier av skiutstyr er ikke uvanlig. Det koster gjerne noen tiere ekstra og har en egenandel, men skulle skiutstyret bli stjålet eller skadet er det verdt det.

– Det er ofte litt kaotisk når man skal leie ski, men bruk noen minutter på å forhøre deg om skileie-forsikring. De fleste store skianlegg med utleie tilbyr forsikring på utleid utstyr. Det kan spare deg for full erstatning tilskiutleier hvis de blir stjålet eller skadet, sier Opedal.

Kan koste deg 10.000 kroner

Alpinutstyr fås i alle priskategorier, men generelt blir utstyret stadig dyrere. Skiutleie-stedene har som regel over snittet kvalitetsutstyr.
Gjennomsnittsprisen på skiutstyr som blir stjålet eller forsvinner ligger nå på oppunder 10.000 kroner. Tall fra forsikringsbransjen viser at det er snakk om skiutstyr for flere millioner kroner årlig.

– Har du en god reiseforsikring og du eier ditt eget utstyr blir det i de fleste tilfeller dekket når noen stjeler fra deg. Unntaket er om du lar skiutstyret være ubevoktet i eller ved skianlegget over lengre tid, sier han.

Forlat aldri skiene ubevoktet

Å dra på vinterferie uten reiseforsikring anbefales ikke. Man bør absolutt ha en i tilfelle alvorlige hendelser. Men en reiseforsikring dekker ikke alt, og leid utstyr som blir stjålet eller skadet er altså en sak mellom deg og utleier. Såfremt du da ikke har tegnet egen forsikring hos utleier.

– Skiutstyr er ofte kostbart og lett omsettelig. Vi i Tryg Forsikring opplever stadig at både ski, jakker og sekker forsvinner for folk. Du bør ihvertfall ikke gå fra skiene dine ubevoktet i pausene. Da kan de bli et lett bytte for tyver, sier Opedal.

Tryg Forsikrings tips for å sikre alpinutstyret ditt:

  • Ha bilde av alpinutstyret ditt på mobilen. Det hjelper til å kunne identifisere utstyret.
  • Parker skiene slik at du kan holde øye med dem, selv når du er inne på en kafé.
  • Kjøp en skilås, da styrer gjerne tyvene unna dine ski, også på tog og buss.
  • Et triks kan være å splitte skiparene og sette de et stykke fra hverandre. Det er ikke fristende å stjele kun én ski.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...