Nea Radio

Påskutt kongeørn i Meråker

HAGL: Røntgenbildet viser tre hagl i ørna Foto: Anicura Stjørdal Dyreklinikk / Tom Roger Østerås

Fylkesmannen i Trøndelag har anmeldt forsøk på ulovlig felling av kongeørn. Ei kongeørn som ble fanget i Meråker sist lørdag hadde hagl i kroppen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2019 kl 15:24

Fylkesmannen ble lørdag den 19. januar informert om ei skadd kongeørn i Meråker.

Kongeørna ble fanget inn for å få vurdert skadene av veterinær. Røntgen ble foretatt av veterinær Per Engum på Anicura Stjørdal Dyreklinikk mandag.

Røntgenbildene viste funn av tre hagl i kongeørna.

- Skadene er ikke omfattende, og kongeørna vil mest sannsynlig bli helt frisk. Når den er friskmeldt, vil den bli sluppet fri igjen, sier seniorrådgiver Inge Hafstad hos Fylkesmannen i Trøndelag.

- Kongeørna er ei voksen hunn og dermed trolig en territoriell kongeørn som hekker i Meråker eller de nærliggende områdene.

Nasjonalt er kongeørn, på linje med annet vilt beskyttet av den generelle bestemmelsen i naturmangfoldlovens § 15, første ledd; Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.

Ettersom det ikke er fastsatt jakttid for kongeørn omtales den som totalfredet og er derfor fredet hele året, og forsøk på felling av kongeørn uten særskilt tillatelse er en ulovlig handling. Fylkesmannen kan med hjemmel i rovviltforskriftens § 12 i særskilte tilfeller gi fellingstillatelse av enkeltindivider av kongeørn som volder vesentlig skade på bufe eller tamrein, noe som ikke er gjort i dette tilfellet.

Fylkesmannen har nå anmeldt forholdet og bedt politiet etterforske saken for om mulig å finne gjerningspersonen.

Ber om tips

Politiet ber nå om tips i saken.

- Vi ser alvorlig på dette, selv om det denne gangen ser ut til å gå bra med ørna. Det sier leder for miljøkrim-enheten ved Trøndelag Politidistrikt, Stein Erik Granli, til Nea Radio.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...