Nea Radio

– Pandemien er ikke over

Kriseledelsen i Røros går ut med en oppfordring til innbyggere og hyttebefolkningen om hvordan man kan gå høsten i møte for å holde smittetallene nede.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

En annerledes sommer er over og de fleste av oss er tilbake på jobb, skole og hverdag.

På Røros har vi hatt en sommer med et yrende folkeliv og mange besøkende på Røros. – Vi ser at både lokalbefolkningen, hyttefolk, turister og lokalt næringsliv har tatt gode smittevernhensyn – til det beste for seg selv og samfunnet, sier ordfører Isak Veierud Busch.
Koronapandemien er fortsatt ikke over.

De siste dagene har også smittetallene i Oslo og Trondheim økt. Det minner oss om at vi må følge smittevernrådene – og være ekstra forsiktig hvis vi reiser til disse byene.

En eneste person kan smitte mange – en eneste person kan stoppe smitten fra å spre seg til mange andre

– Risikoen for smitte øker når vi reiser og når vi samles i store menneskemengder. Du kan bære smitte uten å ha symptomer. Du kan smitte andre i to dager før du selv får symptomer, sier kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad.

På kort tid har det vært en kraftig økning av lokale smitteutbrudd i Norge og i resten av verden. Utbruddet på Hurtigruten viste oss hvor raskt bare ett tilfelle smittet mange mennesker på veldig kort tid, og rammet kommuner i hele landet. Den siste uken har vi også sett at smitten sprer seg når mange mennesker samles i store grupper, og hvor lett det er å glemme at vi faktisk må holde avstand til hverandre.
Helsetjenesten jobber intenst med å spore smitten rundt omkring i landet. Når smitten sprer seg i store grupper av mennesker blir arbeidet svært vanskelig.

Vi må fortsette å ta gode valg for smittevern – for å holde lokalsamfunnet åpent

Vi må holde lokalsamfunnet vårt åpent på en trygg måte, sier ordfører Busch. – Vi trenger at lokalt næringsliv er åpent. Turistnæringen på Røros trenger å ta imot gjester, og butikkene trenger å holde handelen i gang. Barn og unge trenger å gå i barnehage, skole og være med på fritidsaktiviteter, og vi må ha en arbeidsplass å gå til.

I vår region har det vært lite smitte av covid-19. I Røros kommune er det fremdeles ingen smittetilfeller. Vi har vært veldig heldige. Det er mye takket være innsatsen til lokalbefolkningen og våre hyttebeboere – vi har vist at vi kan.

– Smitten kan spre seg til Røros også. Da er det viktig at vi raskt kan spore smitten og slik at de som er smittet kan være isolert hjemme. Derfor er det viktig at hver enkelt av oss fortsetter å følge smittevernrådene på fritiden og på jobb, sier kommuneoverlege Kalstad.

Helt til vi er i mål. For til mål kommer vi. Vitenskapen jobber i rekordfart for oss, med å utvikle en vaksine.

Men først – må vi alle sammen fortsette dugnaden

Vi må hjelpe hverandre, og minne hverandre på at smittevernreglene er viktige og enkle å følge. Vi som er voksne må gå foran og være et godt eksempel og hjelpe barna og ungdommene våre slik at de også kan ta gode valg. De trenger å treffe venner og være med på aktiviteter på en trygg måte.

Ti enkle råd alle kan følge:

- Vask hendene dine mange ganger daglig.
- Bruk sprit når du går inn og ut av butikker.
- Hold deg hjemme hvis du føler deg syk.
- Unngå store folkemengder når du kan.
- Hold 1 meter avstand til andre
- Husk meteren når du står i kø i butikken, og når du går langs butikkhyllene.
- Ikke vær for mange samlet – maks 20 personer med 1 meter avstand er fortsatt anbefalingen.
- Husk avstand også når du er på utesteder og festlige lag der det serveres alkohol
- Vent med reiser til utlandet hvis du kan.
- Vær ekstra forsiktig hvis du reiser til områder med smitteutbrudd – både i Norge og utlandet.

– Dette klarer vi sammen!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...