Nea Radio

På jobbjakt? Pass opp for denne svindelmetoden

Foto: Maxim Ilyahov/UNsplash

- Metoden er utspekulert og rammer de mange som søker ny jobb for tiden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den nye svindelmetoden rammer de som er på jobbjakt. Meldingen om jobbintervju er alt annet enn en hyggelig invitasjon.
Det sier IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.

Slik rammer de jobbsøkere

- Svindlerne går direkte på håpefulle mennesker som enten søker drømmejobben, eller som har mistet jobben under pandemien, sier Ingebrigtsen.

Det begynner med at svindlerne bryter seg inn på rekrutteringsnettsteder. Der samler de opplysninger om deg og jobben du søker på.

- Så får du en e-post. Der står det: «Vi vil gjerne snakke med deg. Kan du komme på intervju? Bekreft jobbintervjuet ved å klikke på lenken her», sier Tina Jerstad. Hun er markedsansvarlig hos Tenerity, et selskap som hjelper personer som har blitt rammet av ID-tyveri.

- I en slik prosess er det få som nøler med å klikke seg inn og oppgi påloggingsdetaljene sine. Nettstedet du har blitt ledet inn på ser identisk ut med det offisielle nettstedet til rekrutteringsselskapet. Dette viser hvor avanserte metodene har blitt nå , sier hun.

Det den glade jobbsøkeren ikke vet, er at svindlerne sitter klare når du logger deg inn for å bekrefte intervjuet. De ser koden og passordet til BankIDen din, og bruker dette til å logge seg inn på nettbanken din.

- Når svindlerne har fått tilgang til offerets nettbank, tømmer de kontoen raskt, sier Jerstad.

Utnytter ny arbeidshverdag

- Vi jobber enda mer digitalt enn før, vi er blitt kjent med nye systemer på hjemmekontor og det er en kraftig økning i netthandelen, sier Ingebrigtsen i Frende.

- Disse helt nødvendige tilpasningene blir dessverre utnyttet av frekke bedragere, sier Tina Jerstad.

- Derfor må du være bevisst på hva du legger igjen av informasjon og ikke la seg presse til å ta raske avgjørelser. Det er dine opplysninger, de må du ta godt vare på, sier Tron Ingebrigtsen.

Slik unngår du på bli svindlet

  • Vær skeptisk og tenk før du handler.
  • En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi passord til nettbank eller annen sensitiv informasjon.
  • Vær obs på e-poster fra aktører som ber deg om å svare raskt, klikke på en lenke eller oppgi informasjon om deg selv.
  • Et telefonnummer og avsender på SMS kan forfalskes. Vær derfor oppmerksom hvis du blir kontaktet uoppfordret, selv om henvendelsen er fra en aktør du stoler på. Si at du ønsker å ringe dem tilbake og finn frem telefonnummeret til det offisielle nettstedet til den som kontakter deg.
  • Søk selv og få svar. Her kan du søke etter kjente svindelmetoder på nettet.

Slik blir du ekstra beskyttet mot misbruk av dine opplysninger

  • Opprett to-trinns-bekreftelse på e-posten din.
  • Ha et unikt passord på din BankID, og del den aldri med andre.
  • Opprett frivillig kredittsperre. Slik unngår du at andre tar opp lån eller handler på kreditt i ditt navn.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...