– Over det hele er det en odør av olje, svette og blysats

Jens Hystad var med å sette maskinene i stand igjen på 80-tallet. Siden har han vært med å stelle dem, og det vil han fortsette med så lenge han kan. Foto: Marit Langseth

Lørdag holder Pressemuseet Fjeld-Ljom åpent på Røros. Da settes de gamle settemaskinene i gang, og arrangørene lover en spesiell stemning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Man kun ville merke den litt hektiske stemningen, det er varmt og folk blir litt intense: «blir vi ferdige med avisen i dag?» og «vil det tekniske utstyret fungere?». Og over det hele er det en liten odør av olje, svette og blysats. Det er en veldig spesiell stemning.

Per Hvamstad beskriver hvordan det er i «avishuset» ved Hyttelva på Røros når maskinene settes i gang og det skal lages avis på gamlemåten. I morgen åpner de dørene og inviterer folk til å se hvordan ei avis ble til før i tiden.

- Vi setter bokstav for bokstav i blysats, og når det er satt, trykkes det i trykkpressen vår. Da vil man kunne se alle de virksomheter og innsatser som er nødvendig for å få til ei avis, forteller Hvamstad, som er styreleder i Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Intakt avishus fra 1890 til 1976

Inne i avishuset, eller Pressemuseet Fjeld-Ljom, står alt slik som det var da avisa Fjeld-Ljom holdt til der.

- Hit kom Fjeld-Ljom i 1890 og de var her frem til 1976. Det unike her er at huset og det tekniske utstyret er bevart, forteller Hvamstad.

Det er Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner som har ansvaret for å holde maskineriet og virksomheten inne i huset i gang. Og det er ikke bare enkelt, da det stadig er færre som kan kunsten å lage avis med blysats og settemaskin.

- Det er et kjerneproblem. Det er en håndfull som har vært med i venneforeningen siden starten, og de var fagutdannet og kunne faget gjennom sin yrkesutdanning og erfaring, men de blir det færre og færre av. Så nå har vi hatt gående et stort opplæringsprosjekt for nye lærlinger, sier Hvamstad.

Det er folk fra grafisk virksomhet som har gått gjennom et fireårig opplæringskurs for å kunne stå for produksjon med de gamle maskinene.

- Så nå har vi relativt mange oppegående dugnadsarbeidere, men vi er stadig vekk på jakt etter flere.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Her er en av de gamle maskinene allerede i gang. Lørdag er det mulig for alle å se maskinene i aksjon på Pressemuseet Fjeld-Ljom. Foto: Marit Langseth

Avisproduksjon i blodet

En av venneforeningens medlemmer er Jens Hystad. Han har vokst opp med avisproduksjon på Stord i Hordaland, og driver fortsatt trykkerivirksomhet og avisa Sunnhordland.

- Bestefaren min startet opp avisa i 1902, og så ble det min far og onkel som drev det, og så ble det jeg. Når du er i en sånn familiebedrift, så må du jo kunne alle fag. Jeg var typograf, maskinsetter og trykker, forteller Hystad.

I 1973 gikk avisa over til trykking i offset, og de gamle settemaskinene ble kastet. Dessverre, sier Hystad.

- Da jeg fant dette trykkeriet her oppe, så fikk jeg liksom gjort opp for den dårlige samvittigheten jeg hadde for at de gamle maskinene på Stord ble kastet. Så fant jeg de her oppe, og jeg har passet på dem så godt jeg kan. Det har vært veldig kjekt, og det vil jeg fortsette med så lenge jeg har helse til det.

Hør Jens Hystad fortelle mer om denne måten å produsere avis på her:

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ny radio på DAB-nettet

Ny radio på DAB-nettet

Den kristne radiokanalen pTro har startet sendinger på DAB-nettet i Trøndelag.

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Påskeåpent hos Selbu Folkebibliotek

Biblotekar Oddbjørg Øiberg kommer med tips til lesestoff i påska.

Henrik videre i The Voice

Henrik videre i The Voice

Henrik Fuglem er nok en gang videre i The Voice.

Fortellinger fra fjerne land

Fortellinger fra fjerne land

Palmesøndag arrangerer Røros Fortellerscene sin andre fortellerkveld. Denne gangen er det Harald Hauge som skal fortelle og også bidra musikalsk.

Anbefaler «Kobrahjerte»

Anbefaler «Kobrahjerte»

Bibliotekar Hanna Malene Lindberg anbefaler en bok av den norske forfatteren Toril Brekke i denne ukas bokmagasin.

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Snøscooterveteraner samles i Selbu

Selbu Veteranklubb arrangerer veterantreff for snøscootere i helga.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Gressbrann i Haltdalen

Gressbrann i Haltdalen

Brannmannskaper rykket ut og fikk raskt kontroll på situasjonen.

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Skal ha «løkkollekt» på Plattingen

Miljøpartiet De Grønne Røros samler inn blomsterløker i Kjerkgata påskeaften og 2. påskedag.

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Politiet hadde kontroller i scooterløypa

Ingen ulovlig kjøring verken lørdag eller søndag.

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

Nødetatene på Røros rykket i natt ut etter melding om slåssing

En person ble fraktet til legevakta etter å ha fått kraftig juling.

- Smak på ordet

- Smak på ordet "verdensarv"

- Røros Bergstad er et verdensarvkulturminne. UNESCO ser på det unike trehusmiljøet og arven etter gruvedriften som så viktig at det bør bevares og tas vare på i all overskuelig framtid. Da kaster man ikke gamle historiske vinduer, skriver Bjørn Salvesen (Røros SV) i dette leserinnlegget.

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Fiskeeventyret på Haugatjønna

Rundt 560 fiskere deltok på den første dagen av Brekken ILs isfiskefestival på Haugatjønna lørdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...