Nea Radio

Over 30.000 kjøretøy mangler forsikring

I Trøndelag er fortsatt 2.476 kjøretøy uten forsikring. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Halvannet år etter at det ble innført dagbøter for alle som ikke har lovpålagt forsikring av sitt kjøretøy, er 30.000 fremdeles uten forsikring, viser ferske tall fra Trafikkforsikringsforeningen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I Trøndelag er fortsatt 2.476 kjøretøy uten forsikring.

– Det er nedslående hvis så mange fremdeles tar den risikoen det er å kjøre uten forsikring. I verste fall kan man ende opp som gjeldsslave hvis en forårsaker en personskade i trafikken, og selv må dekke erstatningskrav i millionklassen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Innførte straffegebyr

Det var 1. mars i fjor at myndighetene innførte straffegebyr for alle som mangler lovpålagt kjøretøyforsikring. Den gang manglet vel 69.000 kjøretøy forsikring. Ved inngangen til 2019 var antallet sunket til vel 38.000.

– Det er positivt at over 81.000 eiere har valgt å enten avskilte kjøretøyet eller anskaffe forsikring, men vi hadde håpet at antallet var redusert litt mer. Helst ønsker vi ikke noen uforsikrede biler på veien, og at alle kjøretøy i Norge er forsikret, sier han.

La det bli årets julegave

Det er beheftet med stor risiko å kjøre uten forsikring. I tillegg til et daglig straffegebyr kan man pådra seg et stort økonomisk erstatningsansvar ved påkjørsel og personskade. Man risikerer å måtte tilbakebetale erstatningen som skadelidte vil få.

For to år siden ble det utbetalt over 150 millioner kroner til personer som var utsatt for trafikkulykke forårsaket av uforsikrede eller ukjente kjøretøy.

– Denne regningen dekkes av alle som betaler for sin forsikring. Nå henstiller vi til de som ennå har et uforsikret kjøretøy om at de får forsikret denne, om så som en julegave til seg selv. Man letter sin egen samvittighet samtidig som man sparer seg selv for dagbøtene, sier Brandeggen.

Nær halvparten av de uforsikrede kjøretøyene per 3. desember er personbiler. Deretter følger mopeder, varebiler, traktorer, motorsykler, snøscootere og lastebiler.

Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Fylkesoversikt antall uforsikrede kjøretøy per 3. desember:

Akershus (3.515)
Aust-Agder (663)
Buskerud (1.7579
Finnmark (767)
Hedmark (1.493)
Hordaland (2.316)
Møre og Romsdal (1.194)
Nordland (1.514)
Oppland (1.2879
Oslo (3.120)
Rogaland (2.110)
Sogn og Fjordane (490)
Svalbard (21)
Telemark (1.076)
Troms (1.025)
Trøndelag (2.476)
Vest-Agder (1.027)
Vestfold (1.448)
Østfold (1.828)

Antall uforsikrede kjøretøy på utvalgte datoer:

1. januar 2018 - 111.106 (2,79 prosent av forsikringspliktige kjøretøy)
1. mars 2018 - 69.367 (1,74 prosent)
1. januar 2019 - 38.472 (0,96 prosent)
3. desember 2019 - 30.053 (0,74 prosent)

Antall forsikringspliktige kjøretøy (03.12.): 4.062.102

Gebyrsatsene per døgn er:

Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.
Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter: 150 kr.
Buss og lastebil: 250 kr.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...