Nea Radio

NAV Trøndelag:

Over 3 000 færre arbeidssøkere i juli

NAV: Arbeidsledigheten synker i Trøndelag. Foto: Arkiv

30 prosent nedgang i delvis arbeidsledige i Trøndelag fra juni til juli.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ved utgangen av juli er det 9 638 helt ledige i Trøndelag. Det tilsvarer 3,9 prosent av arbeidsstyrken. Dette er en liten økning på 215 personer fra juni i år og nær en dobling fra samme måned i fjor.

— Etter en dramatisk høy arbeidsledighet på 9,6 prosent i mars i år, er det gledelig å se at ledigheten fortsetter å synke i Trøndelag. Men den ligger fremdeles på et svært høyt nivå sett i et historisk perspektiv, sier fungerende direktør i NAV Trøndelag, May Beate Haugan.

Færre delvis ledige

Antall delvis ledige har hatt en kraftig nedgang den siste måneden, ned 3 284 fra juni. 6 511 personer er nå registrert som delvis ledige. Dette tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Nedgangen i antallet delvis ledige skyldes at flere har skiftet status fra delvis ledige til helt ledige i løpet av juli og noen har gått tilbake i full jobb. 7 618 av arbeidssøkerne er registrert som permitterte (3,1 prosent).

— Det rapporteres om høy aktivitet innen reiseliv og handel nå i sommer, nå som de aller fleste av oss ferierer i eget land, til og med eget fylke. Mange av de som har vært permittert i andre kvartal, har nå gått tilbake i full stilling. Det er svært positivt for arbeidsmarkedet i Trøndelag, sier Haugan.

— Samtidig vet vi at flere større hotellkjeder har vært nødt til å si opp noen av sine ansatte, så krisen i reiselivet er langt ifra over, legger Haugan til.

Usikker framtid

Videre utvikling i arbeidsmarkedet er avhengig av smittesituasjonen.

— Med en gradvis gjenåpning av samfunnet, reiser til utlandet nå i sommer og at folk i varierende grad tar hensyn til smittevernet, kan gi store samfunnsøkonomiske konsekvenser. Vi følger derfor spent med på utviklingen og håper at den positive trenden med stadig færre arbeidsledige de siste månedene, fortsetter også utover høsten, sier Haugan.

Reiseliv rammet hardt

Det er fortsatt yrkesgruppene innenfor reiseliv og transport som har det høyeste antallet helt ledige med 1 457 personer, fulgt av butikk- og salgsarbeid med 1 139 personer. Innenfor begge yrkesgruppene har det vært en nedgang i både i antall helt og delvis ledige i sommer. Ledigheten synker mest innenfor reiseliv og transport med en nedgang på 220 helt ledige og 444 delvis ledige siden juni. Innenfor butikk- og salgsarbeid er det en nedgang på 607 helt og delvis ledige fra juni.

Færre unge ledige

Det er flest ledige i aldersgruppen 30-39 år, både blant kvinner og menn. Som andel av arbeidsstyrken finner vi den høyeste ledigheten blant menn i alderen 20-24 år, med 5,7 prosent. Lavest andel finner vi blant kvinner under 20 år og fra 60 år og over (2,3 prosent).

Antall helt ledige under 30 år fortsetter å synke og er redusert med 206 personer siden utgangen av juni. Det innebærer at 4,7 prosent av arbeidsstyrken under 30 år er helt uten jobb, mot 5,1 prosent i juni.

— Vi ser nå at ledigheten går ned for de under 30 år, mens den øker i aldersgruppene over. Dette kan forklares med at mange under 30 år jobber i de mest koronautsatte næringene, som for eksempel varehandel, hotell og restaurant, hvor det har vært høyere aktivitet i sommer, sier Haugan.

Kommuneoversikt

Det er fortsatt kommunene Meråker, Stjørdal og Verdal som har den høyeste ledigheten i fylket. Alle med ledighet over fem prosent. Tydal har den laveste ledigheten med 1,2 prosent, fulgt av Rindal og Lierne, begge med 2,3 prosent ledige.

Trondheim 4,2 prosent

Steinkjer 4,2 prosent

Stjørdal 5,3 prosent

Verdal 5,1 prosent

Levanger 3,6 prosent

Namsos 2,8 prosent

Orkland 3,3 prosent

Melhus 3,9 prosent

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...