Nea Radio

Nea Radio

Over 1300 færre ledige siste uke

Foto: Marit Langseth

Tallene fra NAV går i riktig retning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I løpet av den siste uka er antallet helt ledige redusert med 2 184 personer, mens delvis ledige har økt med 855 personer. Totalt sett er det 1 300 færre helt eller delvis ledige nå, enn for en uke siden.

7,5 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige, mens 5 prosent er delvis ledige. Andelen arbeidssøkere på tiltak holder seg stabil på 0,4 prosent.

Ledigheten har gått ned i alle bransjer. Reiseliv og transport, samt butikk og salgsarbeid er fremdeles de yrkesgruppene med høyest ledighet. Henholdsvis 19,6 prosent og 14,5 prosent av de helt ledige er registrert med yrkesbakgrunn innenfor disse bransjene. Dette er likevel noe lavere enn ved siste måling: Innenfor reiseliv og transport er det nå 3 611 helt ledige, som er 345 færre enn siste uke. Butikk og salg har også 333 færre ledige nå, og har totalt 2679 helt ledige.

– Dette er første gang siden de strenge koronatiltakene ble iverksatt at vi ser en nedgang innenfor disse bransjene. Dette er positivt, men ledigheten er fremdeles veldig høy og vi tror det er lenge til ennå til vi nærmer oss en normalsituasjon. Vi oppfordrer derfor de som enten har mistet jobben, eller som har uvisse framtidsutsikter på grunn av permitteringer, til å orientere seg i arbeidsmarkedet og vurdere om det er andre jobber som kan være aktuelle for en kortere eller lengre periode, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Flest ledige blant unge kvinner

Fordelt på alder er ledigheten størst blant dem mellom 20 og 29 år. Her er 11,3 prosent helt ledige, som tilsvarer nær 6000 personer. Likevel er det 708 færre helt ledige under 30 år nå, enn for en uke siden. Kvinner i aldersgruppen 20-24 har høyest andel ledige, med 13,1 prosent, som tilsvarer 1 479 personer. Denne gruppen har også størst andel delvis ledige, med 6,2 prosent.

Det er for øvrig nedgang i ledigheten blant alle aldersgrupper.

Stor forskjell mellom kommunene

Halvparten av de helt ledige arbeidssøkerne hører til Trondheim, som har et ledighetsnivå på 8,3 prosent. I bykommunene ellers er andelen helt ledige på 9,5 prosent i Verdal, 9,3 prosent i Stjørdal, 7,3 prosent i Steinkjer, mens i Levanger og Namsos er henholdsvis 6,3 og 5,9 prosent helt ledige.

Trondheim har også flest delvis ledige målt i antall, dvs. 5 751 personer, som utgjør 5,2 prosent. Ser vi på andel delvis ledige har Stjørdal høyeste nivå blant bykommunene, med 6 prosent av arbeidsstyrken.

Lavest ledighet er det i Lierne kommune. Der er 18 personer helt ledige, som utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken. I fjellbygda er det imidlertid også 35 delvis ledige, som utgjør 4,9 prosent av arbeidsstyrken. Andre kommuner med relativt lav ledighet er Leka med 3,6 prosent helt ledige, og Osen, Tydal og Rindal som alle har 3,7 prosent helt ledige. Andelen delvis ledige nyanserer dette bildet noe.

Meråker har høyest andel ledige med 10,8 prosent helt ledige og 4,6 prosent delvis ledige. Deretter følger Røros, der 10 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig og 7 prosent er delvis ledig. Målt i antall utgjør imidlertid de ledige i Røros 514 personer, mens i Meråker står 176 personer helt eller delvis uten jobb.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...