Nea Radio

Koronatillskudd:

– Ordningen krever redelighet

Tillit: Leder for Næringsforeningen i Værnesregionen, Jon Uthus, mener at tilskuddene i forbindelse med koronapandemien er basert på redelighet og gjensidig tillit. Foto: Anne Gundersen/Arkiv

– Tilskuddsordningene er basert på redelighet og gjensidig tillit, sier leder i Næringsforeningen i Værnesregionen, Jon Uthus.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Jon Uthus er leder for Næringsforeningen i Værnesregionen og er også styreleder for Blues in Hell. Han presiserer at han ikke kjenner til enkelttilfeller der tilskuddsordningene under koronapandemien har blitt misbrukt, verken i næringslivet eller innen kultursektoren.

– Men jeg syntes rent prinsipielt at må det ligge redelighet til grunn for slike søknader. Dette er basert på gjensidig tillit mellom tilskuddsbevilger og den som søker tilskuddet. Men det er dessverre bestandig noen som blir fristet, kanskje særlig når ordningene er av et slikt omfang.

Lett å bomme

Uthus mener at det kan være lett å trå feil i den situasjonen man er i nå.

– Kanskje tror man at man har krav på støtte og søker penger uten å være klar over at man ikke er berettiget. Det samme gjelder på saksbehandlingssiden. Det er forståelig at det kan oppstå feil, den enorme søknadsmengden tatt i betraktning, mener han.

– Men i de tilfellene det viser seg at en bevisst har omgått regelverk for å urettmessig få tilskudd, så er ikke det greit. Særlig med tanke på de mange som trenger og har krav på tilskudd.

Permitteringsjuks

Også når det gjelder hvordan permitteringer kan bli misbrukt, verserer det ryter i kjølvannet av pandemien. Dette kan for eksempel dreie seg om at arbeidstakere blir permitterte, men må jobbe likevel og at arbeidsgiver dermed sparer inn på lønnsutgiftene.

Uthus understreker at næringslivet i all hovedsak forholder seg til de gjeldende reglene for permittering.

– Men dersom det finnes tilfeller der reglementet blir brutt, så er det ikke bra. Det er også straffbart. Vi har et godt permitteringsreglement. Det betinger at de permitterte får dagpenger på et rettmessig grunnlag.

Han legger til at reglene kan være kompliserte å sette seg inn i.

– Men det er en plikt arbeidsgiver har.

Oppvask

Uthus antar det vil komme et ettersyn på utbetalingene av tilskudd i tida etter pandemien.

– Derfor er det bra at media tar tak i saker som omhandler juks på dette området. Media har et ansvar når det gjelder å rulle opp saker som bør fram i sakens lys. Når sakene rulles opp blir også myndighetene mer opplyste på det som kan ha skjedd, mener Uthus.

– Dermed vil myndighetene ha et bedre grunnlag for å foreta det ettersynet en må forvente etter at denne perioden har lagt seg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...