Nea Radio

Ordføreren svarte på spørsmål om anbud

Anne Grethe Beck Andersen stilte spørsmål angående anbudsutlysningen til Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter under torsdagens kommunestyremøte. Foto: Marit Langseth

Anne Grethe Beck Andersen stilte spørsmål på vegne av Arbeiderpartiet og Røroslista om anbudsutlysningen til Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter under torsdagens kommunestyremøte.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2018 kl 00:31

På vegne av Arbeiderpartiet og Røroslista stilte Anne Grethe Beck Andersen (Ap) tre spørsmål i kommunestyremøtet i Røros torsdag om hvordan anbud blir utlyst i kommunen.

Ett av dem angikk Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter som nylig er lagt ut på anbud. Anbudskonkurransen utelukker alle lokale entreprenører da et av kravene er at byggefirmaet skal ha bygd et lignende bygg tidligere, noe som har skapt debatt.

Beck Andersen hadde følgende spørsmål:

- Kanskje det største byggeprosjektet i kommunens historie (i alle fall i nyere tid) er nylig utlyst for anbud. Her er alle lokale entreprenører utelukket fra å legge inn anbud fordi det er stilt bestemte krav til den som skal ha totalentreprisen. Entreprenøren skal ha gjennomført minimum ett tilsvarende prosjekt, som er angitt å være et helsebygg på over 8000 kvadratmeter de siste fem årene. Det er svært få firma som kan skilte med en slik erfaring, og det utelukker helt klart de lokale, med de følgene det får for lokal sysselsetting og bosetting. Anbudsdokumentene er utarbeidet av Abakus, og jeg har tidligere stilt spørsmål i formannskapet om praksisen ved så store anbud at det utelukker lokale interessenter. Den gangen fikk jeg inntrykk av at man ville ta hensyn til at lokale tilbydere ikke skulle utelukkes, slik som i denne saken. Jeg presiserer at jeg ikke ønsker noen særbehandling av lokale tilbydere i strid med anbudsreglementet, men jeg ønsker heller ingen negativ særbehandling av de lokale bedriftene. Vil ordføreren følge opp denne problemstillingen med rådmann og Abakus, slik at lokale entreprenører ikke blir utelukket fra å delta i anbudskonkurransen på lokale bygg i Røros kommune?

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Ordfører Hans Vintervold måtte svare på spørsmål angående anbudsutlysninger i kommunen. Foto: Marit Langseth

- For en tid siden ble bygging av seks kommunale boliger utlyst på Doffin. Å følge med på dette nettstedet krever en del administrative ressurser som små byggefirma ofte ikke rår over. Resultatet i denne saken var at enkelte lokale firma ikke ble klar over denne utlysningen før fristen var ute. Manglende administrative ressurser betyr ikke at man mangler faglige ressurser til å ta på seg relativt små bygge prosjekt, man må bare vite om dem. Kan ordføreren bevirke at det parallelt med utlysning på Doffin legges inn en setning i kommunens avisannonser om at det ligger et prosjekt på Doffin? Det er en enkel måte å sikre opplysning til de små foretakene i bransjen.

- Det har kommet henvendelser fra tillitsvalgte i lokale bedrifter om manglende mulighet til å få oppdrag fra kommunen. Det er forståelig at eksempelvis hastverk med å få rettet opp en feil, kan føre til at en bedrift hentes inn uten at andre blir forespurt. Men ved oppdrag som er planlagt litt fram i tid, bør det være mulig å be om tilbud fra flere, selv om man strengt tatt holder seg innenfor regelverket uten å gjøre det. Det er viktig for kommunens anseelse og tillit i befolkningen at lokale firma behandles likeverdig og positivt. Det er også viktig for den utviklingen vi ønsker i kommunen, med ekspansjon i bedriftene og befolkningsvekst. Vil ordføreren be rådmannen sørge for at alle aktuelle lokale bedrifter får tilbud om å konkurrere om kommunale oppdrag?

Se svaret fra ordfører Hans Vintervold her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...