Nea Radio

Sommerhistorier fra Holtålen:

Oppunder Fjellbandet med en variert cocktail fra fjernt og nært

Framsida av sommerens Oppunder Fjellbandet

Sommernummeret ute nå.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Folka i Oppunder Fjellbandet ligger ikke på latsida. Nå har de tatt på seg shorts og badeliv og stupt ut i sjøen av historier fra forna da'r. Der har de henta opp både den ene og den andre godbiten, heter det i en pressemelding fra Holtålen kommune.

Sommerutgaven av kommunens eget historieblad er ute. Perfekt tilpasset bikinisesongen, altså litt slankere enn julenummeret – men like fullt stappet med godt stoff.

Her «møter» vi tannleger og pasienter som forteller om hundre års tannhistorie. Tannrøkta i Haltdalen og Ålen bød på mange harde tak før i tida. Det kunne røyne på for både lege og pasient! Bedøvelse var det så som så med, og lukta av tørrborede tenner drev langt utenfor tannlegekontoret.

Hva gikk egentlig utbyggingsplanene ut på, da kraftselskaper og myndigheter ønsket å legge Gaulavassdraget i lange tunneler og bygge kraftstasjoner fra Reitan til Melhus på 1960- og 80-tallet? Hvordan var det på Konrad Haugens landhandel i yterbygda i Haltdalen, inneskviset mellom en bergskrent på den ene sida og riksvegen og jernbanen på den andre? Og visste du at ålbygger har gjort seg bemerket på landskappleikene i mer enn hundre år?

Andre og siste del av Baronen på Graftås bringer oss til Amerika – og hjem igjen. Det har blitt ei sterk og rørende historie, og en påminnelse om at livet alltid går sin egen veg.

Dette er noen av fristelsene i den lokalhistoriske cocktailen vi serverer denne gangen. La oss til slutt nevne at i avdelinga for gamle nyheter om igjen, har vi nå kommet fram til 1980-åra.

Bidragsytere i dette nummeret er Tore Bjerkestrand, Trond Arnesen, Liv Rønning, Harald Reitan, John Ole Morken, Georg Melien og redaktøren selv, Einar Gjærevold.

Oppunder Fjellbandet nr. 1 2020 selges på dørene i Holtålen kommune av skoleelever fra Hov skole. Ellers finner du Oppunder Fjellbandet på de faste utsalgsstedene.

Her kan du høre et intervju som Nea Radio gjorde med redaktøren for kort tid siden:

Foto: Nils Kåre Nesvold

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...