Nea Radio

Uheldig:

Opplever bekymring rundt vaksinering

Slik blir vaksineringen i Stjørdal framover

Informerte: Representanter fra Stjørdal kommune informerte om vaksinesituasjonen. Foto: Skjermdump

Kommuneoverlegen håper at AstraZeneca-vaksinen ikke får så dårlig omdømme at ingen vil ha den, dersom den igjen blir godkjent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi har vært veldig forsiktige i lang tid nå, men vi ser at det ikke hjelper for å slå smitten helt ned, sier kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen under et pressemøte onsdag.

– Befolkningen må være vaksinert fordi dette er den eneste måten å gjøre oss utilgjengelige for smitte på. Bare slik kan vi stenge smitteveiene.

Proteiner

Vonen forklarer at de fleste koronavaksinene som er i bruk nå, er basert på kjent teknologi.

– Vaksinen inneholder proteiner som ligner på viruset, men som er inaktivt. Dette har et overflateprotein som gjør at når vi setter en sprøyte, så begynner kroppen å bygge forsvarsverk mot viruset det er designet for å slå ned.

Han forklarer videre at vaksinene fra Pfizer og Moderna i tillegg bruker ny teknologi.

– Det legges en kode inn i vaksinen som gjør at kroppen lager et bestemt protein selv, og dette proteinet er ikke i kroppen til vanlig. Det ser ut for at både gammel og ny teknologi fungerer like godt mot viruset.

Bekymring

Det store spørsmålet alle nå stiller seg, er om det er grunn til å være bekymret for å la seg vaksinere?

– Jeg tror at at alle ønsker å vaksinere seg, slik at vi kan få tilbake normal hverdag, sier Vonen.

– Men alle vaksinene vi bruker nå kan gi forholdsvis kraftige bivirkninger. Dette skyldes kampen immunforsvaret mobiliserer for å stålsette seg mot viruset. Det er også vanlig når det gjelder svært mange andre vaksiner.

Bekymringen de fleste opplever, er knyttet til AstraZeneca-vaksinen og rapportene om komplikasjoner med blant annet blodpropp, som i enkelte tilfeller har ført til dødsfall.

– Nå er denne satt på vent. Og selv om man i enkelte deler av Europa åpner opp for bruk av den såkalte Oxford-vaksinen igjen, så velger Norge å være på den sikre siden, forklarer Vonen.

Kartlegger

I følge kommuneoverlegen er det tre forhold som må kartlegges, før man kan gå i gang med å sette denne vaksinen.

– For det første må vi vite om vaksinen er den faktiske årsaken til disse tragiske hendelsene. For det andre må vi vite hva det egentlig er som skjer, dersom vi kan trekke slutningen at det er en sammenheng. For det tredje må vi så få på det rene om denne bivirkningen er noe som kan ramme alle mennesker, eller om det er faktorer som kan utløse dette hos enkeltpersoner, om det er noe ved disse menneskene som gjør dem sårbare.

Norge holder igjen for å være helt sikker på å få svar på alle tre spørsmål.

– Jeg håper at AstraZeneca-vaksinen ikke får så dårlig omdømme at ingen vil ha den, dersom den igjen blir godkjent. Det er viktig at vi får brukt alt vi har av doser, så framt vi vet at det er forsvarlig.

Snart klart for yngre risikogrupper

Mona Stokke fra Massevaksineringsteamet i Stjørdal, kan fortelle at til nå har 1966 av kommunens innbyggere fått første dose, mens 1272 av disse har fått dose nummer to.

– Nå er vi i gang med å vaksinere folk som er født i 1945 og jobber oss videre etter doseleveranser.

En gledelig nyhet er at man fra uke 14 kan begynne å vaksinere høyrisikopersoner fra 16 år og oppover. Da vil kommunen motta 624 doser.

– Dette er en milepæl. Det føles veldig godt å kunne tilby vaksiner til disse risikogruppene.

Endringer

Tidligere har det vært tre ukers intervall mellom første og andre dose.

– Dette endres nå og vi skal ha seks ukers intervall ifølge myndighetene. Noen undrer seg kanskje over det, men det er fordi anbefalingene er endret fra statlig hold. Endringen betyr at flere kan få satt første dose tidligere og avgjørelsen bygger på kunnskap om at første dose gir ganske god beskyttelse.

– Enkelte personer i risikogruppene vil fortsette å få vaksinendosene med tre ukers intervall. De som har hatt Covid skal ha en dose og denne settes tre måneder etter sykdomsforløpet.

Vaksineringen fortsetter på tross av høytidsdagene.

Vaksinesenteret i Stjørdal er i vanlig drift til og med skjærtorsdag. På disse dagene er vaksinetelefonen åpen fra klokka 09.00 til 11.00.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...