Nea Radio

- Oppgrader vannkraftverkene

Foto: Rødt

- Rødt vil i Fylkestinget ta initiativ til at fylkeskommunen lager en plan for at dette potensialet faktisk hentes ut her i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2019 kl 00:02

Forskere i programmet HydroCen på NTNU har funnet at det er svært mye å hente på å oppgradere eksisterende vannkraftverk. Mange av kraftverkene i dag er av gammeldags teknologi. Vi har for lengst har skiftet ut bussene fra 60-tallet, og det er på høy tid at vi skifter turbinene fra samme tidsrom eller eldre. Rødt vil i Fylkestinget ta initiativ til at fylkeskommunen lager en plan for at dette potensialet faktisk hentes ut her i Trøndelag. Oppgradering av vannkraft er et svært godt alternativ til naturødeleggende vindkraft, men det er et stort problem at sistnevnte gis bedre rammebetingelser enn førstnevnte.

I Trøndelag renner det mye vann og en god del av dette vannet er ledet gjennom en turbin. Namsenvassdraget er for eksempel sterkt regulert med mange kraftverk. Her oppgraderer NTE allerede oppgraderer Nedre Fiskumfoss. Det er også potensiale å hente i å effektivisere Aunfoss og andre kraftverk i Namsen. Statkraft har foretatt en oppgradering av Leirfoss kraftverk og både Svean, Løkaunet og Fjæremsfossen i Nidelva er under vurdering. Nea kraftverk i Tydal og andre kraftverk som Statkraft har lenger opp i Nea vassdraget kan også ha stort potensiale. Hvor stort potensiale som ligger i hvert kraftverk varierer og det er derfor viktig å få en oversikt situasjonen i Trøndelag.

En plan for oppgradering av vannkrafta i Trøndelag må inneholde en oversikt over hvor stort potensiale som finnes og hvilke tiltak som må til. Samtidig må man få på plass et skatteregime som gjør det lønnsomt å oppgradere gamle vannkraftverk framfor å rasere våre fjellområder med vindturbiner.

Hallgeir Frøseth Opdal
2. kandidat Rødt til Fylkestinget i Trøndelag

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...