Nea Radio

- Oppgjør med grønn kolonialisme

OPPGJØR: Nora Marie Bransfjell fra Norske Samers Riksforbund mener at det er på høy tid å ta et oppgjør grønnvasking av utbyggingsprosjekter i Sápmi. Foto: NSR

I går vedtok Sametinget et klima- og klimarettferdighetsprogram. Sametingsrepresentantene Mathis Nilsen Eira og Nora Marie Bransfjell fra Norske Samers Riksforbund mener at det er på høy tid å ta et oppgjør grønnvasking av utbyggingsprosjekter i Sápmi.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Klimaendringer er den største trusselen verden, og det samiske folket, står ovenfor i dag. Vi i Sápmi er noen av de som først merker klimaendringene, og samiske næringer merker allerede problemene klimaendringene skaper, sier Nora Marie Bransfjell, sametingsrepresentant fra Sørsamisk valgkrets, og nestleder for Nærings- og kulturkomiteen på Sametinget.

Norske Samers Riksforbund og Sametingsrådet trekker frem at selv om samiske næringer er de som først rammes av klimaendringer, setter myndighetene under press under dekke av å bekjempe klimaendringer.

Vi kan ikke akseptere en grønn kolonialisme, hvor land tas fra oss til utbygging av industriprosjekter under vikarierende miljømotiver. Vi ser dette i Repparfjorden, hvor myndighetene forsvarer at man tar viktig kalveland fra reindrifta og at fjorden skal forgiftes, med at gruva skal levere kobber til det grønne skifte, og på Fosen hvor reindrifta fortrenges for å bygge ut vindkraft, sier Mathis Nilsen Eira, fra Ávjovárri valgkrets.

Det legges også opp til en flere klimatiltak fra Sametingets side, blant annet en klimarapport for å konkretisere hva klimaendringer vil bety for samisk kultur, reindrift utmarksbruk, næringsliv og samfunnsliv.

- Selv om det ikke er urfolk som har skapt klimaendringene, vil vi samer bidra til å bekjempe klimaendringer. Vi vil se på hvordan våre samfunn kan øke motstandsdyktigheten mot klimaendringer, og hvordan vår tradisjonskunnskap kan bidra til dette, avslutter Bransfjell.

OPPGJØR: Mathis Nilsen Eira fra Norske Samers Riksforbund mener at det er på høy tid å ta et oppgjør grønnvasking av utbyggingsprosjekter i Sápmi. Foto: NSR

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...