Nea Radio

Brekken Oppvekstsenter og Glåmos skole nedleggingstruet:

Oppfordrer politikerne til å snu tankegangen

– Vi må snu tankegangen og satse på områder som er viktige for barnefamilier, sier FAU-leder i Brekken, Ellen-Ingrid Sødal. På bildet er hun sammen med datteren Ingeborg. Foto: Marit Manfredsdotter

I begynnelsen av mai la kommunedirektøren i Røros kommune fram en rapport som anbefaler at Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole legges ned fra skoleåret 2021/22. Anbefalingen har ført til sterke reaksjoner blant barnefamilier, i næringslivet og i lag og foreninger i Brekken og Glåmos.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

FAU-leder i Brekken, Ellen-Ingrid Sødal, sier at hun er opptatt av at det er et levende bondesamfunn rundt Aursunden, og at det også er viktig å ta vare på de områdene der maten blir produsert, ikke minst med tanke på varemerket Rørosmat.

Sødal er svært kritisk til rapporten fra kommunedirektøren som anbefaler skolenedlegging.

– Men forslaget kom egentlig ikke som noen stor overraskelse, sier hun,

Hør hele intervjuet med Ellen-Ingrid Sødal her:

FAU-leder i Brekken, Ellen-Ingrid Sødal, mener at Brekken oppvekstsenter og Glåmos skole må bestå, og at Røros kommune vil miste veldig mye dersom kommunedirektørens anbefaling om en nedlegging blir vedtatt.

Synkende barnetall

– Kan du forstå kommunedirektørens anbefaling ut fra at barnetallene går nedover. Brekken skole har i dag 22 elver og barnehagen har sju barn?

– Tja, forstå og forstå. Jeg kan forstå at den som ikke kjenner samholdet i Brekken ikke forstår. Vi som foreldre er klar over at det er få elever på skolen. Det er ikke sikkert at samholdet er bedre på en større skole. Det har jeg sjøl erfaring med fra Røros da jeg selv vokste opp, sier FAU-lederen.

Gjennom leserinnlegg og i kommentarfelter på sosiale medier har det vært en heftig debatt om skolenedleggelser i Brekken og Glåmos. Ifølge kommunedirektørens anbefaling skal ingen ansatte ved Brekken Oppvekstsenter og Glåmos skole miste jobben.

Viktig å se på det positive

– Det som er viktig for oss nå er at vi vil ha fram sannheten om Brekken og det som er positivt for hele Røros-samfunnet. Vi er svært kritiske til innholdet i kommunedirektøren rapport. Vi mener den er mangelfull og feilaktig, og skolen kan ikke legges ned. Vi kan ikke trylle fram 20 unger til Brekken tvert, men vi må begynne med å se på andre områder som også har en stort verdi.

Sødal tror korona-perioden vil skape en forandring.

– Vi er heldige som gjennom hele denne pandemien har fått være hjemme og lage maten og egentlig fortsette hverdagen som før. Det må da være flere som har lyst til å ta del i et slikt liv. Prosessen med å flytte ut fra større byer og ut på bygdene har ennå ikke kommet i gang. Røros kommune må jo se at det ikke er bare i bygdene det blir færre unger. Dette gjelder i Røros også, sier hun.

Flere rørosinger Nea Radio har snakket med mener mange egentlig ikke vet hva som skjer i Brekken-samfunnet og ute på bygda. Det reagerer Ellen-Ingrid Sødal sterkt på.

– Alle vet hva Rørosmat er, alle vil ha Rørosmat, og alle er veldig stolte av det produktet. Vi skal kjøpe sunne økologiske kortreiste varer. Da blir jeg litt «småsnurt». I Røros sentrum er det to bønder, resten finnes ute i bygdene. Der finnes også reindriftsnæringa.

Beskytte det vi har

Sødal er selv mor til barn i skole og barnehage i Brekken. Hun mener det får store konsekvenser for familien dersom skolen og barnehagen legges ned.

– Vi er bønder, og vi har et ganske stort melkefjøs. Vi klarer ikke å pakke sekken for å reise på dagen. Men vi har spurt oss selv om det er egoistisk å bo her og sende barna på buss i flere timer per dag for å gå på skole. Dersom det blir aktuelt, må vi vurdere hva vi skal gjøre. Det har flere foreldre snakket om.

Hun vil ikke tenke slike tanker.

Er optimist

– Vi vil beskytte det vi har, vi har lyst til å se framover og skape mer, og vi har lyst til å vise andre det fine miljøet som finnes på mindre steder. Dersom skolen i Brekken legges ned, vil Røros kommune miste veldig mye. Det valget tror jeg ingen av politikerne vil ta.

Vi må snu tankegangen, og i steden for å se hvor vi kan spare penger, må vi satse på de områdene som er viktig for barnefamilier, sier Ellen-Ingrid Sødal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...