Nea Radio

Ønsker rausere startlånordning

Interpellasjon til ordføreren

Startlån: SV i Stjørdal vil se på startlånordningen. – Hvorfor er praksisen mer raus i for eksempel Malvik og Trondheim, i forhold til i Stjørdal, er et av spørsmålene Anja Ristad vil ta opp i kommunestyret denne uka. Foto: Anne Gundersen

SV i Stjørdal ønsker at kommunen endrer sin praksis rundt tildeling av startlån. Målet er en rausere ordning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Stjørdal kommune skal være et godt sted å bo for alle. En avgjørende del av det å komme i gang med det etablerte livet, og det å integreres i et samfunn, dreier seg om å ha mulighet til å feste nye og varige røtter. I Norge har vi hatt tradisjon for at det å eie egen bolig er en del av det å slå seg i ro på et sted. Egen bolig gir følelsen av trygghet og tilhørighet. For mange er boligmarkedet imidlertid dessverre stengt, blant annet gjelder dette mange unge uten fast fulltidsstilling og mange av de bosatte flyktningene i vår kommune. SV har blitt kontaktet av innbyggere fra begge disse gruppene, som ønsker at praksisen rundt startlån skal tas opp i kommunestyret.

Til tross for at kriteriene for å motta startlån er nærmest identiske i Stjørdal, Trondheim og Malvik, viser det seg at praksisen rundt tildeling av startlån varierer fra sted til sted. I Stjørdal ser praksisen ut til å være at søkeren – uten unntak - må ha fast jobb for å kvalifisere til lånet, mens i Malvik og Trondheim holder det at man kan vise til en jevn og god inntekt gjennom de siste årene.

I Malvik er det uttalt at man heller ønsker flyktninger i egen bolig, enn i kommunal leiebolig, som et ledd av integreringsprosessen. I Stjørdal opplever bosatte og arbeidstagende flyktninger at de er utestengt fra boligmarkedet, til tross for at de i de siste årene har hatt god og jevn inntekt. Selv kommunalt ansatte med stabil lønn på mer enn 400 000 over fire år opplever å få avvist søknaden sin, siden de arbeider fra kontrakt til kontrakt i stedet for å bli fast ansatt. Startlån er den eneste måten denne gruppa kan få seg inn på boligmarkedet, siden de hverken har familie som kan stille sikkerhet eller har hatt mulighet til å spare opp til egenandelen som trengs.

En annen gruppe som har problemer med å kjøpe seg bolig, er unge førstegangsetablerere. Også her er Stjørdal kommunes praksis svært streng, sammenlignet med nabokommunene. Selv nytilsatte lærere med fast jobb har fått beskjed om at siden en lærerstilling innbefatter 6 måneders prøvetid, får de ikke startlån på grunn av at inntekten deres da regnes som usikker. Jeg tror neppe dette stimulerer unge mennesker til å bosette seg i Stjørdal.

Stjørdal kommune har i dag nesten ikke tap på sine startlån, det har heller ikke Trondheim eller Malvik. SV mener derfor det er på tide at Stjørdal kommune ser på sin praksis rundt utdeling av startlån, spesielt av to grunner: å stimulere unge førstegangsetablerere til å bosette seg her og å bruke startlån som et ledd i vår integreringspolitikk.

Spørsmål:

· Hvorfor er praksisen rundt tildeling av startlån ulik mellom nabokommunene Stjørdal, Malvik og Trondheim?

· Mener ordføreren at det kan være god integreringspolitikk å prioritere startlån til flyktninger med jevn og god inntekt, til tross for at

de ikke har fast jobb?

· Mener ordføreren det kan stimulere til økt bosetting av unge førstegangsetablerere om praksisen rundt startlån endres?

Forslag til vedtak:

· Stjørdal kommune endrer sin praksis rundt tildeling av startlån. Målet er en rausere ordning som gjør det enklere for grupper som for eksempel førstegangsetablerere og innvandrere å komme seg inn på boligmarkedet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...