Nea Radio

Nea Radio

Ønsker mer åpenhet rundt psykiske lidelser

Ola Ryen Tøndel ønsker åpenhet rundt psykiske lidelser. For 21-åringen tok det fem år fra han merket at han var annerledes til han fikk hjelp. Foto: Nils Kåre Nesvold

Rørosingen Ola Ryen Tøndel drømmer om å bli skuespiller. I tillegg ønsker han større åpenhet rundt psykiske problemer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2017 kl 09:23

For ett år siden fikk 21-åringen diagnosen schizoaffektiv lidelse som kjennetegnes av bipolare- og schizofrene trekk.

– De bipolare trekkene arter seg slik at du ikke vet om du våkner og er veldig lei deg eller om du er veldig glad. Det schizofrene går på at du har en annen virkelighetsoppfatning enn det som faktisk stemmer. For meg har det blant annet handlet om at jeg har hørt stemmer som ikke er der, og at jeg trodde jeg hadde hovedrollen i en film, sier han.

Ble ikke tatt på alvor

Ola Ryen Tøndel merket at han var annerledes enn andre på slutten av ungdomsskolen. Først i januar i år fikk han diagnosen.

– Det har vært mange tunge dager, og det har vært tungt å leve med. Det gjør noe med deg når du vet at du er annerledes og du ikke får hjelp. Jeg kontaktet lege på Røros og ba om å bli henvist til psykolog, men ble ikke tatt på alvor, sier han.

Terapi og medisiner hjelper

Etter at han fikk diagnosen, har han gått i terapi og fått medisiner som hjelper godt.

– Hverdagen er blitt mer normalisert og jeg er mer stabil, sier han.

Han sto fram med sin historie på Jentekonferansen på Røros tidligere i høst.

Burde ikke vært tabu

– Jeg fikk svært mange positive reaksjoner. Mange syntes det var tøft at jeg sto fram. Jeg synes dette er et viktig tema som fortsatt er tabubelagt i 2017. Det burde ikke vært slik. Det er mye lettere å være åpen om en fysisk sykdom enn en psykisk lidelse, og det er veldig dumt, sier han.

Ryen Tøndel råder unge og andre som merker at noe er unormalt om å gå til lege eller psykolog.

– Sørg for å bli tatt på alvor, sier han.

Drømmer om å bli skuespiller

21-åringen har planer om å gå på en teaterhøgskole og bli skuespiller.

– Det er drømmen, sier Ola Ryen Tøndel.

Han fortalte sin historie i Nea Radio denne uka. Hør hele intervjuet her:

Foto: Nils Kåre Nesvold

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...