Nea Radio

Ønsker fra bedriftene etter høstens valg

TORD LIEN er regiondirektør i NHO Trøndelag. Foto: Moment studio

- Om lokale, regionale og nasjonale rammevilkår blir lagt til rette, vil trønderske bedrifter være klare til å skape enda flere nye arbeidsplasser i hele Trøndelag i løpet av neste kommunevalgperiode, skriver Tord Lien i NHO Trøndelag i dette leserinnlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Valgkampen vil, også i år, i stor grad handle om hvordan verdiene skal fordeles og om hvordan velferden kan videreutvikles. At det er slik viser at norsk økonomi er solid og at nordmenn flest har en meningsfull jobb, i et trygt og velorganisert arbeidsliv med høy produktivitet. Slik skapes det verdier til fordeling mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og storsamfunnet.
Alle disse verdiene har til felles at de skapes i en bedrift. Alle bedrifter har det til felles at de holder til i en kommune.

Derfor håper jeg at politikere fra alle partier, ikke bare bruker valgkampen på diskusjoner om hvordan skattepengene skal brukes, men også til å diskutere hvordan nettopp deres kommune ønsker å være et godt vertskap for bedrifter. Fordi det er bedriftene som gir liv til bygd og by, og skaper skatteinntektene, og fordi alt starter lokalt. Ved å legge til rette for vekst i bedriftene og flere lønnsomme arbeidsplasser legger man også til rette for mer verdier i kommunekassene og dermed mer til kommunal velferd.

NHO Trøndelag vil, på vegne av medlemsbedriftene, peke på noen viktige forhold som kommunepolitikerne må legge til rette for om vi sammen skal klare å skape disse arbeidsplassene.

Tre saksområder er aller viktigst:

Tilgang til folk med riktig kompetanse.
Et velfungerende og klimaeffektivt transportsystem.
Et moderne og enklere nye Trøndelag

Aller viktigst er tilgang på arbeidstakere som har nødvendige ferdigheter og kunnskaper til å kunne delta i utviklingen av et moderne arbeidsliv. Disse menneskene trenger utdanning og de trenger bolig. Bedriftene trenger også egnet tomt til lokalene sine, tilgang på vann og avløp, strøm og annen infrastruktur for å få folk på jobb og varer og tjenester til kjøperne. De er avhengige av forutsigbar men også effektiv saksbehandling. De trenger marked for varene og tjenestene sine.

Forventninger til kommunestyrene

Vi håper at trønderske kommunestyrer kommende periode ønsker å bidra til at sine bedrifter lykkes. Til det trenger vi blant annet:
Kommuner som sikrer at grunnskolen ruster fremtidens arbeidstakere for å møte fremtidens arbeidsliv.
Kommuner som sikrer tilgang på nærings- og boligareal med gode infrastrukturløsninger.
Kommuner som vil samarbeide med bedriftene for å tilby gode tjenester til innbyggerne.  
Kommuner som bruker sin innkjøpsmakt til å:
Bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Styrke innovasjons- og bærekraft.
Sikre at seriøse bedrifter med lærlinger prioriteres  

Om lokale, regionale og nasjonale rammevilkår blir lagt til rette, vil trønderske bedrifter være klare til å skape enda flere nye arbeidsplasser i hele Trøndelag i løpet av neste kommunevalgperiode. Det vil bidra til liv i bygd og by og til finansiering av en god skole, verdig eldreomsorg og trygge barnehager i alle trønderske kommuner.

Tord Lien
NHO Trøndelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...