Nea Radio

Ønsker flere kvinner i Forsvaret

8. MARS samlet statsministeren og forsvarsministeren kvinner og menn fra hele Forsvaret. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

- Forsvaret har behov for de beste, derfor er det viktig å rekruttere fra hele befolkningen. Forsvaret trenger flere kvinner for å løse oppdragene på best mulig måte, sier statsminister Erna Solberg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

På Kvinnedagen 8. mars samlet statsministeren og forsvarsministeren kvinner og menn fra hele Forsvaret til diskusjon. Ett av spørsmålene som ble diskutert var hvordan Forsvaret kan være en attraktiv arbeidsplass for kvinner etter at de har gjennomført førstegangstjenesten.

- Med innføringen av allmenn verneplikt ser vi at langt flere kvinner gjennomfører førstegangstjenesten. Samtidig ser vi at det går for sakte å øke antallet tilsatte kvinner i Forsvaret. Vi rekrutterer og beholder for få kvinner. Jeg ønsker at flere kvinner velger en karriere i Forsvaret, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Kvinner trives i Forsvaret

Forsvaret gjennomfører jevnlig en stor undersøkelse blant soldater i førstegangstjeneste. Resultatene de siste årene viser at både kvinner og menn svarer at de trives godt i Forsvaret. Tallet fra 2017 viser at trivselen er noe høyere blant kvinnene, hvor 85 prosent svarer at de trives meget godt eller godt. Førstegangstjenesten er høyt verdsatt blant både kvinner og menn. Nesten alle ville gjennomført tjenesten selv om den hadde vært frivillig.

- Forsvaret virker best når kvinner og menn jobber sammen. Derfor er det gledelig å se at så mange vernepliktige kvinner trives i Forsvaret. Samtidig ser vi at den ferske undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering har avdekket noen svært alvorlige funn, sier forsvarsministeren.

Trygg og god arbeidsplass

Resultatene viser at begge kjønn opplever mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, hvor kvinner er særlig utsatt.

– Forsvaret skal være en trygg og god arbeidsplass for alle. Vi har iverksatt en rekke tiltak allerede, men de har ikke gitt god nok effekt. Derfor jobber vi nå med oppfølgingen av eksisterende tiltak og implementering av nye, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Han mener det viktigste er å informere ansatte og vernepliktige og å tydeliggjøre både regelverk og konsekvenser.

- Vi har regler mot mobbing og seksuell trakassering, og reglene er klare. Vi skal sørge for at vernepliktige og alle andre kjenner godt til regelverket, og konsekvensene ved å bryte disse. Og vi skal følge opp overtramp. Alle skal forstå hvor alvorlig denne type atferd og handlinger er. Derfor må vi først og fremst fortsette å jobbe med lederskap og holdninger i alle avdelinger. Slik sikrer vi best at våre kjerneverdier respekt, ansvar og mot etterleves, sier forsvarsjefen.

- Jeg vil gi honnør til Forsvaret for at de har gjennomført denne undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering blant sine ansatte og soldater. Det er del av det arbeidet som allerede er i gang. Undersøkelsen er viktig fordi diskusjonen må være basert på fakta. Resultatene er nedslående. Vold, seksuell trakassering og mobbing er uakseptabelt. Vi er alle enige om at dette svekker Forsvaret. Det er resultater regjeringen tar på største alvor.

Forsvaret er de som skal sikre vår trygghet, da må de også sikre trygge rammer for alle som tjenestegjør i Forsvaret, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg møtte kvinner og menn fra hele Forsvaret på 8. mars. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...