Nea Radio

- Omstilling krever politisk handlekraft

Foto: Rødt

- Det trengs en aktiv næringspolitikk for å skape arbeidsplasser i lokalsamfunnene, skriver Hallgeir Frøseth Opdal, 2. kandidat til fylkestinget for Rødt Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndelag kan bidra til å løse klimakrisa samtidig som vi skaper levende bygder, men kan vi ikke sitte stille i båten og vente på at markedet skal fikse problemet. Det trengs en aktiv næringspolitikk for å skape arbeidsplasser i lokalsamfunnene.

Rødt lanserte i vår sin plan for en ny industriell revolusjon. Et av tiltakene er å sette av noe av oljefondet til et industrifond - som kan brukes til utvikling av miljøvennlig industri. Slik kan vi styrke innovasjon innen treforedling og annen industri i distriktene i stedet for å bare satse alt på oppkjøp av handlegater i London og brasiliansk skogsdrift.

Fylkeskommunen og kommunene har også en viktig rolle i omstillinga til et miljøvennlig samfunn. Rødt mener det offentlige bør gå foran for å bruke sin innkjøpsmakt og prioritere lokale produkter framfor plast fra Kina. Om man handler møbler lokalt kan man også kjøpe livsløpskontrakter fra samme firma med avtale om vedlikehold. I tillegg bør fylkeskommunen bidra som regional utviklingsaktør for å stimulere miljøvennlige næringer. I samarbeid med de videregående skolene og fagskolene bør vi utdanne fagarbeidere innenfor de miljøvennlige næringene, og disse bør være sikret lærlingeplass. Skal vi sikre rekrutteringen av fagarbeidere i fylket er det også avgjørende at vi får bukt med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. To sektorer hvor Trøndelag som har stort potensiale i Trøndelag er skog og energi.

Skogen kan brukes til å lage varige treprodukter som kan erstatte plast og betong. Dette gjelder ikke bare møbler og bygningsmaterialer, men også nanocellulose som kan være et godt alternativ til plastemballasje. Treforedlingsindustrien bør styrkes og utvikles til å kunne levere produkter som kan bringe oss over i det grønne skiftet. Det er ikke mengden skog som hugges som er det viktigste, men at størst mulig videreforedling skjer lokalt for sikre at verdiskapninga kommer arbeiderne og lokalsamfunnet til gode. Man må heller må satse på kvalitet enn kvantitet i skogbruket. Store sitkaplantasjer er ikke veien å gå, men et miljøvennlig skogbruk hvor vi selvfølgelig også skal verne en del av skogen.

I motsetning til store vindkraftprosjekter vil en satsing på energi i bygg skape arbeidsplasser og næringsutvikling lokalt. Vindmøllene i Flatanger importeres fra Danmark, mens man benytter seg i svært stor grad av lokale bedrifter i satsinga på energieffektive bygg som nå skjer i blant annet Overhalla. Der har man styrket det lokale næringslivet ved å ta grep og valgt en fornuftig retning i energipolitikken. Dette bør være til inspirasjon for andre kommuner. I tillegg til å satse på smarte energiløsninger når vi bygger nytt må vi også satse på energioppgradering av allerede eksisterende bygningsmasse og eksisterende vannkraftverk. Dette vil kunne frigjøre store mengder energi, og samtidig skape mange arbeidsplasser. For at dette skal skje er det viktig at det lages gode nok støtteordninger, samtidig som at kommuner og fylkeskommuner leder an med gode pilotprosjekter. Mulighetene er mange, men det krever at man faktisk satser. Godt valg!

Hallgeir Frøseth Opdal
2. kandidat fylkestinget Rødt Trøndelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...