Nea Radio

Om utenforskap på Falstadsenteret

Unge guider: I sommer skal Tor Martin Nordtømme, Oda Okkenhaug og Julius Reinsborg lose publikum ved Falstadsenteret igjennom en snart 125 år lang historie med skolehjem og fangeleir. Foto: Falstadsenteret

På Falstadsenteret får du i sommer følge en av guttene fra Falstad skolehjem gjennom krigsårene. Eilif Rye Pisani var bare 23 år da han ble henrettet som landsforræder etter krigen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.07.2019 kl 09:44

– Historien om Eilif Rye Pisani er en sterk historie om utenforskap, og det er lett å dra paralleller til radikalisering i dagens samfunn, sier Tor Martin Nordtømme.

Sammen med Oda Okkenhaug og Julius Reinsborg er han guide på Falstadsenteret på Ekne i sommer, og skal blant annet guide publikum gjennom krigshistorien i fotsporene til den 16-år gamle skolehjemsgutten Eilif Rye Pisani.

– Det å kunne følge en gutt på omtrent min egen alders utvikling under krigen og se hvordan ulike hendelser påvirket hans valg, er svært givende og gjør sterkt inntrykk, sier Julius Reinsborg.

Pisani ble henrettet som landsforræder i 1947, knapt 23 år gammel.

Stri og ulydig

Pisani skal ha begynt å skulke skolen og drikke alkohol med dårlige kompiser allerede da han var 15. Og foreldrene sendte ham til Falstad skolehjem året etter, da de ikke lenger rådde med ham.

«Gutten må under forståelsesfull ledelse inntil han innser at han må ta seg sammen og forandre seg», skriver vergerådet – tilsvarende dagens barnevern - i 1940.

I løpet av andre verdenskrig gjør unggutten tjenester for nazistene – mot betaling i alkohol – og blir etter frigjøringen tiltalt for landsforræderi.

– Vi bruker den sterke historien om Pisani til å fortelle om både skolehjemmet, krigen og rettsoppgjøret – og guidene tar med seg publikum på en vandring i Falstad-bygget, sier prosjektleder Gaute Ulvik Haugan ved Falstadsenteret.

Unikt digitalt tilbud

Både Julius og Tor Martin debuterer som Falstad-guider, mens Oda Okkenhaug er for veteran å regne i sommersesongen på Falstadsenteret.

– Hit kommer både trønderske og utenlandske turister, og mange har med seg en personlig historie knyttet til Falstad som de gjerne deler. Dette er ikke bare en sommerjobb, men veldig lærerikt også, sier Oda.

Sammen skal de formidle Falstad-historien – som faktisk strekker seg fra 1895 til i dag. Og de mangler ikke verktøy.

– Den digitale rekonstruksjonen av fangeleiren er unik. Det er en veldig spesiell opplevelse å vandre omkring på området og faktisk kunne se leiren slik den var i 1945, sier Oda.

– En super og lærerik opplevelse for både ung og gammel, og ikke minst for unge sammen med eldre, sier hun.

Tett program

I tillegg til Pisani-vandringen og den digitale fangeleiren, er det også flere utstillinger på senteret. Hovedutstillingen i kjelleren loser publikum igjennom opptaktene til andre verdenskrig, og inn i forholdene i Trøndelag og SS Strafgefangenenlager Falstad. Mens en annen forteller åtte sterke historier om mennesker på flukt under krigen.

I verkstedet tar levangerkunstner Brita Karevold for seg hverdagssituasjoner og mellommenneskelige forhold og utfordringer med humoristisk blikk, i utstillingen «Objektivfortellinger».

I tillegg til de faste utstillingene og tilbudene, skal både Erik W. Koritzinsky og Bjørn Storm-Johansen i løpet av sommeren fortelle sine familiehistorier, som etterkommere av tidsvitner. Koritzinsky skal fortelle om sin jødisknorske historie, mens Storm-Johansen tar publikum tilbake til oppgjøret etter Majavass-tragedien.

Og ønsker du å få bedre kjennskap til Falstad, holder sommerguidene annenhver dag et åpent foredrag om den snart 125 år lange Falstad-historien.

– Det er mange som ikke kjenner til Falstadsenteret og Falstads historie, og vi håper vi kan hjelpe mange i sommer til å bli bedre kjent med sin nære historie, sier Julius.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...